Agricultura si industria, domeniile care au crescut PIB-ul Romaniei in 2011
Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%, a anuntat marti Institutul National de Statistica. INS mentine estimarile privind ritmul de crestere a PIB in trimestrul 4 si pe ansamblul anului.
Produsul Intern Brut estimat pentru 2011 a fost de 578,551 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 2,5% fata de anul 2010.
"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (4,8%). Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+2,7%) urmate de comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,2%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, citat de Mediafax.
Cererea interna a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010.
Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,5%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1,4%), astfel incat consumul final total a fost constant.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 6,3 puncte procentuale.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al patrulea, serie bruta, a fost de 183,943 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,9% fata de trimestrul IV 2010.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4%). Ca serie ajustata sezonier PIB estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 148,882 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,2% fata de trimestrul III 2011.
Informatiile prezentate de INS privind evolutia PIB sunt aceleasi cu datele semnal publicate de institutie la jumatatea lunii februarie. INS anunta atunci ca Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.
Fondul Monetar International prognoza in 2011 o crestere economica pentru Romania de 1,5%, dar dupa misiunea de la inceputul acestui an si-a revizuit in urcare estimarea, la peste 2%. Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.