Din 2013, Romania va fi cumparata bucata cu bucata. “Sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini sunt aproape de zero”
Sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt extrem de reduse, pentru ca este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a Romaniei la UE, care contine aceasta clauza, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Ca sa inchidem un subiect care a fost de ceva timp in dezbatere - vanzarea terenurilor catre straini. S-a facut multa vorbire de catre multe persoane in ultimul timp ce trebuie sa facem noi ca sa blocam vanzarea terenurilor catre straini din 2013 incolo", a spus Fuia, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca cei care au adus in discutie acest subiect au uitat sa citeasca textul tratatului de aderare.
"Noi am acceptat prin tratatul de aderare aceasta clauza, aceasta obligatie, ca la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piata terenurilor agricole. Si cine vorbeste astazi ca vom putea impune un moratoriu de cativa ani de zile se insala. Ar trebui sa ne uitam ce tratat de aderare al unei tari care a aderat dupa 2004 a fost modificat vreodata, pana la ora actuala. Deci sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt aproape de zero. Asta nu inseamna ca nu vom face demersuri", a spus el.
Printre cei care au vorbit public despre o eventuala prelungire a clauzei pentru vanzarea terenurilor agricule s-a numarat chiar ministrul Stelian Fuia. El spunea pe 22 februarie ca vrea ca strainii sa nu poata cumpara terenuri agricole in Romania nici dupa sfarsitul anului 2013, cand expira interdictia inclusa in tratatul de aderare.
Cetatenii straini pot cumpara terenuri doar prin intermediul firmelor inregistrate in Romania.
Ministerul Agriculturii lucreaza la infiintarea unei banci funciare, care sa ajute la comasarea terenurilor
Fuia a mai spus ca Ministerul Agriculturii lucreaza la proiectul infiintarii unei banci funciare care sa aiba drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole, ajutand astfel la comasarea lor.
"Ce putem face in continuare -si avem o astfel de discutie- este infiintarea unei banci funciare care sa se ocupe de comasarea terenurilor si care sa aiba un drept de preemtiune la comasarea terenurilor pe care persoanele fizice vor sa le vanda. E singura cale de a incerca nu sa blocam, dar sa mentinem in continuare terenul intr-o apartenenta nationala si sa facem in primul rand comasare", a afirmat Fuia.
Fuia a adaugat ca a discutat acest proiect si la o intalnire cu parlamentarii germani, precum si cu ambasadorul Olandei la Bucuresti. "Eu astept din Olanda si din Germania know-how pe aceasta tema", a incheiat ministrul.
Infiintarea unei banci funciare este o idee vehiculata si anii trecuti. Astfel, in 2011 oficialii Ministerului Agriculturii anuntau ca Agentia Domeniilor Statului ar putea fi reorganizata sub forma unei banci funciare care sa poata cumpara terenuri, pe care sa le comaseze, si apoi sa le arendeze sau sa le vanda.
Pe acelasi subiect: