Cunoscut mai degraba pentru afacerile in domeniul auto si in sistemul bancar, Ion Tiriac vrea sa se extinda, dupa cum spune chiar fiul sau.

"In acest moment dispunem de cash si sunt cateva directii pe care as dori sa ne dezvoltam: IT-ul, energia alternativa si in primul rand agricultura. Noi detinem terenuri agricole si in momentul de fata suntem in discutii pentru a achizitiona inca doua-trei mii de hectare", a declarat Ion Alexandru Tiriac

Grupul a intrat de putin timp in afacerile din agricultura, dar Ion Tiriac se gandea serios la asta din 2009.

Cei mai mari trei latifundiari romani, Culita Tarata, Ioan Neculaie si Adrian Porumboiu detin impreuna aproape 300.000 de hectare de teren agricol.

"E prea mult sa imi pot permite sa ii dau sfaturi domnului Tiriac, daca s-a orientat si stiu ca s-a orientat spre acest segment, agricultura, e un om destept. Daca o faci cum trebuie, pui suflet si pasiune si faci investitii la nivelul tarilor dezvoltate, rezultatele sunt pe masura", a spus omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Agricultura rentabila se face mai ales pe suprafete mari de teren, iar in Romania pamantul nu costa mult.

"Este un El Dorado, avem foarte multe terenuri nelucrate", a declarat Sorin Pislaru, redactor-sef ZF.

Cele mai ieftine sunt in Muntenia, in medie 1500 de euro pe hectar, iar cele mai scumpe in vestul tarii, unde preturile ajung si la 4000 de euro hectarul.

Strainii detin in Romania cel mai mare procent de teren agricol, cel mai mult in vestul tarii. Un sfert dintre ei sunt italieni, urmati de germani, arabi, unguri, austrieci si danezi.