Degeaba vrem alimente bio. Fondurile europene nu mai ajung pentru toti producatorii VIDEO
Degeaba vrem noi sa producem bio, ca fondurile europene nu mai ajung pentru toti doritorii. In numai un an s-a triplat numarul de ferme si culturi ecologice, dar suma totala pentru subventii abia a crescut cu un milion de euro. E deja clar ca anul acesta agricultorii din sistemul bio vor primi mai putini bani. Nu e de mirare ca unii dintre ei se gandesc sa isi dea productia la export, iar noi sa mancam chimicale.
De patru luni functioneaza in zona Agronomie din Bucuresti o moara, un cuptor si o patiserie cu produse bio. Este unul dintre cei 10.000 de operatori care au decis, anul trecut, sa devina eco. Au fost de trei ori mai multi ca in 2010.
Vestea buna e ca se asteapta o crestere si in 2012. Vestea proasta e ca noii veniti vor primi mai putini bani. Istvan Hegyi, producator bio, explica efortul financiar destul de mare necesar intr-un asemenea business.
''- Toata lumea e satula de chimicale, de lucruri sintetice.
- E un efort mare, financiar, sa produci bio?
- Din pacate, este. Avem nevoie de subventii."
Pentru 2011, UE a acordat Romaniei aproape 3,1 milioane de euro, iar suma urma sa fie pastrata si pentru 2012. In fata avalansei de doritori, ministerul agriculturii a cerut o suplimentare si a obtinut numai un milion de euro. Altfel spus daca anul trecut un producator bio primea chiar si 3-4 mii de euro, acum pentru ca sunt mult mai multi ajutorul scade.
''Ne putem trezi in situatia in care venim foarte multi fermieri din agricultura conventionala spre cea ecologica, acea subventie sa se imparta la foarte multi. Sa ajunga la fiecare foarte putin si asta ar fi descurajant", spune Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania.
Ministerul Agriculturii crede ca nu e cazul sa dea, separat, alti bani, fata de ce a stabilit deja Comunitatea Europeana.
''La ora actuala, produsul bio nu mai este unul de nisa, care trebuie sustinut financiar in mod deosebit. Produsele bio au devenit produse de consum in masa", este de parere ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
Extinderea suprafetei cultivate in regim bio, de la doar 2% cat e acum, depinde de profitul cu care ramai. In Romania, cerealele, mierea, fructele de padure si vinul organic se vand cu 30 la suta mai ieftin, fata de tarile din jur. Ar fi pacat, spun producatorii, ca in lipsa de solutii sa-si vanda toata marfa peste hotare.