Agricultura ne-a salvat anul trecut. Romania ocupa locul 2 in UE la productia de porumb si locul 5, la grau
Productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone in 2010, Romania ocupand locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau si locul 2, dupa Franta, la porumb, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).
Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe - grau, porumb, orz, orzoaica si ovaz - a crescut de la 5,04 milioane hactare in 2010, la 5,24 milioane hectare.
Productia de grau a insumat 7,1 milioant tone, de la 5,81 milioane tone in 2010, obtinuta de pe o suprafata de 1,92 milioane ha, mai mica decat cea din anul trecedent, de 2,16 milioane ha.
Romania s-a situat astfel pe locul cinci in UE, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau, si pe locul noua din punct de vedere al randamentului.
In ceea ce priveste porumbul boabe datele INS arata o productie de 11,6 milioane tone, de la putin peste 9 milioane tone in 2010, obtinuta de pe 2,6 milioane ha, de la 2,09 milioane ha cu un an in urma.
Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu porumb, iar la productie ocupa locul al doiela, dupa Franta, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte tari din Uniune, noteaza INS.
Productia de floarea soarelui a crescut, de asemenea, la 1,8 milioane tone, fata de 1,2 milioane tone in 2010.
A scazut, insa, productia de sfecla de zahar, cu 22,4%, la 650 tone, in principal din cauza reducerii suprafetei cultivate (-13,6%) si a randamentului la hectar (-10,2%).
La cartofi productia a fost mai mare cu 25,2% fata de 2010, respectiv de 4,1 milioane tone, datorita cresterii randamentului la hectar (+24,2%) si a suprafetei cultivate (+0,8%).
Romania ocupa locul trei in UE, dupa suprafata terenurilor cultivate cu cartofi, dupa Polonia si Germania, si locul sase la productie (dupa Germania, Polonia, Olanda, Franta si Regatul Unit), din cauza randamentului inferior, care a reprezentat numai 55,8% din randamentul mediu al Uniunii Europene.
In ceea ce priveste legumele, INS a notat o productie mai mare cu 6%, datorita cresterii productiilor medii la hectar. Productiile au fost mai mari la: tomate (+14,6%), morcovi (+10,9%), ceapa (+7%), varza (+4,5%), ardei (+2,5%) si mai mici la pepeni verzi si galbeni (-4,1%) si castraveti (-1,7%).
In anul 2011, productia de struguri a crescut cu 18,9%, datorita in principal cresterii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (+13,2%), cat si la plantatiile de vii hibride (+31%). Suprafata cultivata a fost mai redusa cu 0,6% fata de anul 2010.
Productia de fructe din livezi a crescut cu 1,5% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat cresteri la caisi-zarzari de 4 ori, ciresi-visini (+42,9%), peri (+40%), meri (+0,5%) si scaderi la pruni (-9,8%). Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent la: meri, ciresi-visini, caisi-zarzari si au scazut la peri (-20%), pruni (-1,4%).
Cercetarea INS a fost efectuata pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, regiuni de dezvoltare si judete. Volumul esantionului a fost de 60.000 exploatatii agricole, din care 26.447 exploatatii agricole cu personalitate juridica si 33.553 exploatatii agricole individuale. Intervalul de incredere a fost de 95% (marja de eroare ±5%).
Pe acelasi subiect: