Pentru ca ultimele investigatii ale germanilor au aratat o legatura intre semintele de fasole, linte, brocolli sau alte legume, medicii sanitar-veterinari de la noi au prelevat 8 esantioane de grau si linte incoltita. Seminte gata ambalate, pe care, rareori, consumatorii obisnuiesc sa le spele.

Pana maine cand vor fi gata rezultatele preliminare la semintele germinate, sefii de la agricultura ne asigura ca putem minca linistiti legumele.

"Deci o spunem foarte clar: nu exista niciun pericol”, a afirmat raspicat ministrul Tabara, astazi, intr-o conferinta de presa.

“Nu au fost primite legume a caror origine sa poata determina implicarea in aceasta contaminare", a explicat si presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan.

Tabara le recomanda romanilor sa spele fructele si legumele inainte de consum, chiar daca acestea sunt ambalate.

"E.coli este o infectie exterioara si nu una in interiorul plantelor. Orice fruct trebuie spalat", a mai spus ministrul.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis Chetan, a adaugat ca, pana in prezent, pe teritoriul Romaniei nu au fost depistate legume infestate.

Organizatia de producatori Hortifruct a propus Ministerului Agriculturii distributia gratuita a 3.500 tone de castraveti catre organizatii si fundatii de caritate, penitenciare, scoli, institutii de educatie publice si tabere de vacanta pentru copii, precum si catre spitale si camine de batrani.

Pana vor descoperi germanii unde isi are "obarsia" bacteria E-coli, unii producatori romani pierd o caciula de bani. Sute de tone de castraveti mustesc la serele de langa Bucuresti. Dupa ce au fiert 5 zile in suc propriu, azi dimineata au fost incarcati in remorci si o sa fie dusi la groapa de gunoi.

Ajutorul financiar de care vor beneficia producatorii de castraveti va fi de 4,6% din valoarea productiei comercializate in 2010, dar nu mai mult de o treime din cheltuielile facute in perioada in care se estimeaza pierderi.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai organizatiei de producatori Hortifruct s-au reunit sambata pentru a evalua pierderile producatorilor romani de castraveti.

Tabara va cere Comisiei Europene solutii pentru despagubirea producatorilor ale caror pierderi din intreruperea exporturilor catre Cehia si Germania si scaderea vanzarilor pe piata interna sunt estimate la noua milioane euro pentru urmatoarele doua luni.

Maine va avea loc in Luxemburg o intalnire extraordinara a Consiliului de Ministri ai Agriculturii din tarile UE, care va analiza problema bacteriei E.coli.

Comisia Europeana intentioneaza sa propuna "compensatii" financiare pentru a ajuta producatorii de legume si fructe afectati de informatiile privind sursa epidemiei de E.coli din Germania, relateaza AFP.

Duminica, ministrul Agriculturii din landul Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, a afirmat ca semintele germinate din Saxonia Inferioara ar putea fi la motivul epidemiei legate de bacteria E.coli enterohemoragica din Europa, soldata cu 22 de morti. Initial, Spania a fost considerata sursa de infectie a castravetilor.

Pana in prezent, in 12 tari s-au inregistrat cazuri de infectare cu bacteria E.coli enterohemoragica, cauzata de castraveti contaminati.

Citeste si:

S-a descoperit sursa contaminarii cu E.coli. Nu era castravetele

Isteria castravetilor ucigasi a ajuns si in Romania. Cat pierd producatorii romani din cauza blocarii exporturilor

Harta tarilor afectate de isteria bacteriei ucigase. Exporturile de legume, la pamant