Legumele si fructele romanesti sparg granitele. Soiurile autohtone, la mare cautare in strainatate VIDEO
Soiurile romanesti de legume si fructe se incapataneaza sa reziste, in ciuda nepasarii cu care au fost tratate in ultimii ani. Ba mai mult: sunt dorite pe alte meleaguri si vor fi exportate. Cele mai mari sanse de succes in strainatate le are cartoful. Fermierii spanioli au testat vreme de trei ani doua soiuri romanesti, iar de la anul vor sa cumpere intre 50 si 500 de tone de cartofi de samanta din Brasov.
"Soiul RoClas are o capacitate buna de productie, de peste 40 de tone la hectar, daca se aplica tehnologia corecta. Un soi de la Suceava a fost selectat de colegii nostri pe baza experimentarilor", a explicat Sorin Claudiu Chiru, directorul Institutului Cartofului din Brasov.
Si merele din Voinesti, Dambovita, se vand bine in afara. In ultima perioada, din ce in ce mai multi investitori se arata interesati sa cumpere puieti. Plantatiile sunt de mare densitate, adica peste 3.000 de pomi la hectar, care din anul 2 de existenta produc fructe.
Rosiile Bizon si Inima de Bou revin in serele romanesti, readuse la viata de cercetatori, la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau. Au gust si aroma tomatelor de altadata.
In cosul de legume romanesti ar mai putea sta cu mandrie cateva soiuri de ardei, fasole, ceapa si varza. Cercetatorii buzoieni pregatesc samanta pentru cei care vor sa produca putin, dar bun.
Pe acelasi subiect: