Memorandumul a fost semnat in aprilie 2007, la Belgrad, de catre guvernele tarilor membre in Organizatia pentru cooperare economica la Marea Neagra.

Cu o lungime de 7.100 de kilometri, aceasta autostrada va traversa Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania, Grecia si Bulgaria.

Proiectul are rolul promovarii dezvoltarii economice si sociale atat in bazinul Marii Negre cat si pe continentul european.

Memorandumul a fost incheiat pe o perioada de zece ani dar va fi prelungit automat cu inca cinci ani, daca doua treimi din tarile semnatare nu reclama rezilierea sa.

La sfarsitul lunii noiembrie, presedintii rus si ucrainean, Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, au semnat un memorandum de intelegere privind constructia unui pod in stramtoarea Kerci, care leaga Marea Azov de Marea Neagra.

Acest pod va reprezenta un element important pentru autostrada care va incojura Marea Neagra.

Romania a aprobat deja prin Ordin al Ministrului Transporturilor, ca ruta principal a Autostrazii Marii Negre, traseul Giurgiu – Bucuresti – Ploiesti – Buzau – Focsani – Albita, respectiv ca ruta secundara Bucuresti – Constanta.