Conform unui comunicat al UNTRR, companiile româneşti specializate în logistica şi transportul produselor din sectorul farmaceutic şi de sănătate deţin toate capabilităţile necesare pentru asigurarea distribuţiei vaccinului în condiţiile frigorifice speciale specificate de producător şi la standarde înalte de calitate.

Potrivit sursei citate, transportatorii rutieri români operează camioane frigorifice cu temperatură controlată dotate cu tehnologii de ultimă generaţie, care pot transporta în condiţii de maximă siguranţă vaccinurile anti-Covid19. Camioanele frigorifice sunt dotate cu sisteme de urmărire conectate web ce furnizează date despre controlul temperaturii de la plecare până la destinaţie, folosind tehnologia microprocesoarelor pentru precizia refrigerării spaţiului.

"Transportul rutier va fi un element cheie în procesul de distribuţie al vaccinului anti-Covid19. Suntem foarte aproape de demararea unei acţiuni logistice fără precedent care se va derula pe scară largă, fiind menită să pună capăt crizei economice, de sănătate şi sociale actuale - distribuirea vaccinurilor anti-Covid 19 la nivel european şi naţional. Lanţul logistic va presupune, pe lângă zborurile cargo şi sute de transporturi rutiere în fiecare zi. Chiar zilele acestea, a început operarea primelor zboruri prin care sunt aduse dozele de vaccin anti-COVID-19 din SUA în Europa, la Bruxelles pentru a putea fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate şi omologate, marcând astfel un moment istoric în lupta globală împotriva pandemiei. Comisia Europeană a negociat cu statele membre, inclusiv cu România alocarea vaccinurilor anti-Covid19 şi Preşedintele Comisiei, Doamna Ursula von der Leyen a anunţat recent că primii cetăţeni europeni ar putea să fie vaccinaţi înainte de sfârşitul lunii decembrie 2020", se menţionează în comunicat.

Astfel, UNTRR îşi exprimă disponibilitatea de a colabora cu Guvernul României în stabilirea planurilor privind distribuirea vaccinurilor anti-Covid 19 la nivel naţional şi precizează că industria de transport rutier şi logistică farmaceutică din România are o capacitate suficientă pentru efectuarea transporturilor rutiere sub temperaturi controlate, necesare distribuirii vaccinului anti-Covid 19 în condiţii de maximă siguranţă şi cu respectarea standardelor UE .

Totodată, UNTRR face apel la autorităţile române şi europene pentru facilitarea cadrului de reglementare în cazul transporturilor rutiere care asigură distribuţia vaccinului anti-Covid 19, respectiv vămuirea prioritară şi rapidă, cum ar fi păstrarea examinării fizice şi/sau eşantionarea mărfurilor de către vamă numai în circumstanţe excepţionale şi asigurarea faptului că inspecţiile efectuate de alte agenţii guvernamentale şi inspecţiile vamale sunt coordonate şi, dacă este posibil, efectuate în acelaşi timp; organizarea specială a transportului rutier pentru distribuţia vaccinurilor anti-Covid 19, cum ar fi, cel puţin, semnalizare specială pentru camioanele dedicate şi chiar desemnarea de convoaie speciale, eventual escortate de poliţie; distribuţia trans-frontalieră coordonată a vaccinurilor anti-Covid 19 şi facilitarea trecerii frontierei.

De asemenea, transportatorii mai propun asigurarea conectivităţii fiabile a datelor între părţile interesate din diferite moduri de transport (în special aerian/rutier) pentru a asigura vizibilitatea completă a datelor în cadrul lanţului de distribuţie, alocarea unui regim special pentru aceste tipuri speciale de transport destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid 19, pentru care ar trebuie să fie ridicate restricţiile de circulaţie, şi sugerează că nu ar trebui să fie permise controalele în trafic pentru acest tip de transport destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid 19.