Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a initiat un proiect de hotarare care a fost votat, marti, in sedinta Consiliului Local, care prevede acordarea de gratuitati pentru transportul in comun din oras, pentru persoanele care au venituri sub 2.000 de lei, informeaza Mediafax.

Proiectul a primit 22 de voturi "pentru" si o abtinere si va intra in vigoare de miercuri, gratuitatea fiind valabila pana in 15 ianuarie.

In urma cu cateva zile, primarul Nicolae Robu anunta ca intentioneaza sa acorde gratuitati pentru mijloacele de transport in comun din municipiu pentru toti timisorenii din cauza numeroaselor santiere din oras, dar si cu prilejul sarbatorilor. Intre timp, potrivit declaratiei sale, el a consultat legislatia si a aflat ca nu se poate acorda gratuitate pentru toata lumea.

"S-a consultat legislatia, gratuitate pentru toata lumea nu se poate acorda, dar Consiliul Local este abilitat sa acorde gratuitati pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi pentru persoanele cu venituri de 2.000 de lei brut. Vom plati cardurile pentru cetateni si vom vedea cati sunt. Masura se aplica de miercuri, 11 decembrie, si pana in 15 ianuarie", a spus primarul Nicolae Robu in fata consilierilor, in sedinta de marti.

Potrivit primarului Nicolae Robu, gratuitatea acordata pentru transportul in comun in Timisoara va insemna o cheltuiala de aproximativ 3,2 milioane de lei din bugetul local.

"Sustinerea financiara va fi din bugetul local. Se estimeaza o suma de 3,2 milioane de lei pe luna, dar vom vedea practic cat va fi, pentru ca noi vom elibera carduri cetatenilor care doresc sa aiba gratuitate si sigur ca vom plati contravaloarea acelor carduri. Deocamdata, noi vorbim de o suma estimata, care va fi si plafonul", a spus Nicolae Robu.

Intrebat de un consilier local cum se va determina venitul fiecarui cetatean al municipiului, primarul Nicolae Robu a raspuns ca Primaria va putea accesa baza de date a Directiei Judetene a Finantelor Publice, pentru a elibera cardurile cu care se circula in mijloacele de transport in comun.

Contactat de Mediafax, directorul Directiei Judetene a Finantelor Publice, Tudor Constantin, a declarat ca institutia pe care o conduce nu va putea permite Primariei sa acceseze baza de date cu veniturile timisorenilor.

"Cei care vor sa beneficieze de gratuitate pe transportul in comun sa se duca la ghiseu cu adeverinta de salariu, noi nu dam veniturile oamenilor din baza de date. Ei trebuie sa ii dea o legitimatie gratuita celui care solicita abonament gratuit, ca la pensionari. Daca pensionarul se duce cu cuponul de pensie, sa se duca si cu salariatul la fel, cu o adeverinta de salariu de la locul de munca. Eu nu pot sa ii dau asa ceva Primariei. Eu in fisa fiscala am salariul net, salariul de incadrare il stie doar angajatorul", a explicat Tudor Constantin.