Ministerul Transporturilor a revocat intreg Consiliul de Administratie al Tarom, in contextul conflictului cu CEO-ul companiei
Ministerul Transporturilor a revocat intreg Consiliul de Administratie al Tarom, in contextul conflictului dintre membrii acestei structuri de conducere si CEO-ul companiei, Christian Edouard Heinzmann, scrie Mediafax.
Noul Consiliu de Administratie numit de Ministerul Transporturilor este alcatuit din Dante Stein - consilier al primului ministru, Manuel Donescu -secretar de stat in Ministerul Trasporturilor, Florin Luca - consultant strategie bancara, Bogdan Speteanu - director general BCR Leasing si Razvan Filipescu - presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
"Revocarea tututor membrilor CA s-a facut deoarece au incalcat statutul si mandatul cand au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an (...) Se considera ca afirmatiile din presa membrilor CA au adus grave prejudicii imaginii companiei", a declarat Teodora Trandafir, purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor.
In prima sedinta a CA va fi ales si noul presedinte al Consiliului de Administratie dintre cei cinci noi membri.
Consiliul de Administratie revocat a fost format din Dan Pascariu, Valentin Macec, Ciprian Ladunca, Marius Ghenea si Dumitru Prunariu.
Dan Pascariu, fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Tarom, va contesta in instanta decizia AGA de revocare din functie si va cere si daune interese si declara ca nu mai poate fi vorba de guvernanta corporativa daca masura a avut in vederea mentinerea in functie a directorului general Tarom.
"Trebuie sa ma consult cu avocatii. Daca este schimbat Consiliul de Administratie pentru a mentine in functie directorul general s-a rasturnat ordinea fireasca a lucrurilor si nu mai vorbim de guvernanta corporativa", a spus Pascariu, citat de Mediafax.
Purtatorul de cuvant a mai spus ca ministerul a propus noului CA al Tarom sa analizeze in perioada urmatoare activitatea presedintelui executiv al Tarom, Christian Heinzmann si modul in care acesta si-a indeplinit atributiile.
"Ministerul Transporturilor nu are nici o pozitie pro nici una contra asupra mandatului domnului Heinzmann. Se va face o evaluare de catre noul CA, iar obiectivul este ca tarom sa intre in parametri normali", a adaugat Trandafir.
Mandatul de CEO al belgianului Christian Edouard Heinzmann va expira in luna noiembrie a acestui an, dupa ce a fost scurtat de la patru ani la un an, pe fondul unor conflicte intre acesta si administratori.
Heinzmann, cu o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, a anuntat in iunie ca a semnat un document la solicitarea presedintelui Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, care prevede printre altele ca durata mandatului sau a fost redusa de la patru ani la un an.
In replica, seful CA, Dan Pascariu, afirma la vremea respectiva ca exista mai multe nemultumiri la adresa activitatii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.
CA-ul Tarom a hotarat in luna iunie sa il numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.
La finele lunii septembrie, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, declara ca mandatul lui Heinzmann se va incheia pe 19 noiembrie, dupa ce belgianul anuntase anterior ca isi doreste sa-si continue activitatea in cadrul companiei aeriene si dupa aceasta data.
Demetriade a demisionat recent, surse apropiate situatie declarand ca Dan Pascariu urma sa fie revocat din pozitia de presedinte CA intr-o AGA programata la 22 octombrie.
Ministrul Transporturilor a declarat ca daca AGA va decide ca Heinzmann sa isi continue mandatul, atunci acest lucru se va intampla, in conditiile in care CEO-ul are un contract de management si de mandat, precum si un plan de management pe care trebuie sa il implementeze.
"Pentru ca domnul Heinzmann sa poata implementa acest plan de management, trebuie sa aiba suportul CA. Nu se poate ca managerul sa traga intr-o directie si Consiliul de Administratie in alta directie. Este impotriva firii si cineva trebuie sa faca un compromis", a spus Manescu, la vremea respectiva.
AGA a fost insa anulata din cauza neprezentarii SIF Muntenia, actionar minoritar al companiei aeriene.
Ministrul Transporturilor a declarat ulterior ca numirea a doi noi administratori si prelungirea mandatului de director executiv al lui Heinzmann vor fi discutate intr-o sedinta a Consiliul de Administratie. Sedinta a avut loc, insa administratorii nu au luat o decizie privind prelungirea mandatului lui Heinzmann, care expira la 19 noiembrie.
Pe acelasi subiect: