„Locul perfect” pentru care se da „marea bataie” in avion il reprezinta, aproape intotdeauna, cel de la fereastra.

Conform unei cercetari realizate de site-ul Skyscanner, peste 1.000 de calatori au sustinut ca prefera sa stea la geam in defavoarea locului din mijloc sau al celui de pe culoar.

Cel mai cautat loc este 6A, potrivit rezultatelor studiului, scrie Business Insider.

Cercetarea demonstreaza ca, in general, primele sase coloane de scaune sunt cele mai populare in randul preferintelor pasagerilor, datorita zgomotului scazut al motoarelor avionului, precum si accesului facil la mancare si bautura. Peste jumatate din cei chestionati au cazut de acord ca acestea sunt cele mai bune alegeri intr-o calatorie aeriana.

Cei de la business class, mai feriti cu 30%

62% dintre respondenti au afirmat ca prefera un loc cu numar impar, in timp doar 1% din acestia au adaugat ca prefera scaunul din mijloc in locul celui de la fereastra sau de pe culoar.

Cercetatorii sunt de parere ca aceia care stau pe locurile de la fereastra sunt supusi mai multor riscuri in caz de accident. Ba mai mult, acestia sunt primii care mor in urma unui impact cu solul, fiindu-le destul de dificila iesirea din aeronava din acea pozitie.

Iar riscurile cresc exponential pentru pasagerii mai corpolenti sau cei obezi, supusi de sase ori mai multor blocaje decat calatorii mai slabi. Unul dintre motivele frecvent evocate de psihologi il constituie faptul ca de cele mai multe ori pasagerii de la fereastra au trendinta de a adormi. In acest mod, in cazul unui eventual accident, ei se vor desmetici mai greu decat cei aflati pe culoar, de pilda.

Interesant este ca persoanele care calatoresc la business class sunt cu 30% mai putin expuse riscurilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in cadrul Universitatii Leiden Medical Centre, din Olanda, citat de Daily Mail.