Companiile europene de transport aerian se confrunta ca cresterea preturilor carburantilor, cererea scazuta din cauza crizei datoriilor de stat, introducerea unor noi taxe pe transportul aerian si concurenta dura din partea operatorilor low-cost, precum compania irlandeza Ryanair.

Ryanair a depasit anul trecut Iberia, devenind lider de piata in Spania dupa numarul pasagerilor transportati. Aproape jumatate din totalul zborurilor efectuate in Spania sunt in regim low-cost, situatie dificila pentru operatorii traditionali, precum Iberia.

Bilete care pornesc de la 25 de euro pe segment

Iberia Express ofera servicii adaptate atat turismului, cat si calatoriilor in scop de afaceri, cu patru variante de tichet cu preturi de la 25 de euro pentru un zbor intern dus. Primele zboruri ale operatorului vor avea loc duminica, pe rutele Madrid - Mallorca, Alicante, Malaga si Sevilia.

Compania are 500 de angajati si pregateste pentru acest an zboruri pe 17 rute interne si europene, inclusiv Dublin, Napoli si Amsterdam.

Directorii operatorului low-cost estimeaza ca anul acesta vor atrage aproximativ 2,5 milioane de pasageri.

Lansarea a fost atacata de sindicate, pilotii Iberia organizand 10 greve in acest an pentru a protesta fata de incalcarea acordurilor semnate cu grupul dupa fuziunea cu grupul britanic British Airways.