Tarom ia in calcul vanzarea celor doua avioane Airbus A310, pentru eliminarea pierderilor. Reactia lui Basescu
Tarom vrea sa elimine pierderile cauzate de cele doua aeronave de tip Airbus A310, principala varianta luata in calcul fiind vanzarea acestora, dar analizeaza si posibilitatea mentinerii avionului folosit de Administratia Prezidentiala, in cazul in care cheltuielile trec la bugetul de stat.
Tarom are in prezent in flota doua aeronave de tip A310, una in configuratie comerciala si una in configuratie VIP, utilizata din anul 2010 de Administratia Prezidentiala. Ambele aeronave au intrat in flota Tarom in anul 1992.
"Exista o serie de factori care fac ca aceste doua aeronave sa nu isi mai justifice din punct de vedere economic prezenta in flota. Printre acesti factori se numara costurile foarte mari de mentenanta si aeronavigabilitate, vechimea de peste 21 de ani, gradul de uzura, consumul mare de combustibil, procurarea cu dificultate a pieselor de schimb, avand in vedere ca in prezent nu se mai produc piese noi pentru acest tip de avion, iar in lume exista putini furnizori care mai au pe stoc acest tip de piese. Luand in considerare istoricul acestor doua aeronave si operarea lor cu dificultate din cauza costurilor foarte mari, conducerea companiei Tarom urmeaza sa stabileasca in cel mai scurt timp o solutie in ceea ce priveste eliminarea totala a pierderilor cauzate de acestea, principala solutie luata in calcul fiind vanzarea", se arata intr-un comunicat al companiei.
Referitor la aeronava utilizata de Presedintie, reprezentantii companiei vor propune in prealabil autoritatilor o serie de solutii. "Poate fi luata in calcul mentinerea aeronavei prezidentiale in flota, cu conditia ca autoritatile sa isi asume plata integrala, din bugetul de stat, a tuturor costurilor de intretinere, aeronavigabilitate si exploatare, atat a celor directe, cat si a celor indirecte. Totusi, opinia noastra este ca acest avion nu mai corespunde conditiilor de inalta calitate si performanta pe care trebuie sa le indeplineasca o aeronava pentru transportul unor inalti demnitari si ca ar trebui gasita o solutie mai eficienta si mai potrivita statutului acestora", a declarat intr-un comunicat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.
Compania precizeaza ca imediat ce o solutie privind aeronavele A310 va fi definitivata si aprobata, aceasta va fi facuta publica, iar daca se va lua decizia de vanzare a acestora, procesul va fi desfasurat in conditii de transparenta totala.
Basescu: Aeronava prezidentiala nu mai exista din 2010; Nu ma opun niciunei actiuni
Presedintele Traian Basescu a spus, luni, intrebat despre declaratiile ministrului transporturilor, Relu Fenechiu, privind renuntarea la aeronava folosita de seful statului, ca el nu se opune niciunei actiuni, mentionand ca avionul respectiv nu este aeronava prezidentiala.
"Va asigur ca nu ma opun niciunei actiuni, pentru ca aceia nu e aeronava prezidentiala, aeronava prezidentiala nu mai exista din 2010, cand acea aeronava de 38 de ani nu a mai putut fi reparata din lipsa de fonduri. Ce folosesc eu de la Tarom este un avion pe care il inchiriem charter, daca vreti, nu este o aeronava la dispozitia presedintelui Romaniei", a precizat Basescu.