"N-am mai lucrat la stat de 20 de ani. Cand am preluat pozitia la Tarom am avut impresia ca m-am intors cu 20 de ani in urma din toate punctele de vedere, cu toate ca oamenii sunt bine platiti. Am calculat ca venitul mediu in companie, cu toate avantajele, este in jur de 2.000 de euro pe luna, in conditiile in care in banca in care sunt tot presedinte al Consiliului de Administratie (UniCredit Tiriac Bank - n.r.) salariul mediu e mult mai mic. Exista companii de stat in Romania in care oamenii sunt bine platiti si nu exista performanta pentru ca lipseste buna guvernanta", a afirmat vineri Pascariu la Business Leaders Summit, noteaza Mediafax.

El a spus ca in 20 de ani cat a lucrat in corporatii private nu a simtit lipsa bunei guvernante, dand exemplu ca "atunci cand ai aer, nu simti lipsa aerului".

Pascariu considera ca o buna guvernanta inseamna reducerea costurilor si cresterea veniturilor, introducerea si respectarea unor valori, cresterea increderii partenerilor si investitorilor, dar si mai multa stabilitate economica. Totodata, a apreciat ca deciziile de business sunt "inerent riscante", iar o buna guvernare poate sa limiteze impactul negativ.

"Am ajuns la concluzia in cadrul CA la Tarom, desi am fost contestati cand am fost numiti ca nu avem legatura cu industria, ca avem totusi o contributie importanta ca manageri privati: experienta vasta in diverse domenii, perspectiva independenta, capacitatea de a testa si contesta ipoteze, precum si formularea de intrebari potrivite la momentul potrivit", a spus presedintele CA Tarom.

Pascariu spune ca cele mai importante probleme in companiile de stat le reprezinta faptul ca oamenii nu sunt tinuti responsabili.

Privind buna guvernanta si managementul privat la companiile de stat, el a reamintit ca FMI a inceput programul de management privat la societatile de stat dupa ce a constatat ca sectorul public produce pierderi de trei miliarde euro.
De asemenea, a dat exemplul companiei Petrom, care inainte de privatizare genera pierderi foarte mari, iar dupa acest proces a inceput sa aduca bani foarte multi la bugetul de stat prin impozite si asigurari sociale.