“In prezent ne uitam la inca 71 de aeroporturi”, a explicat John Kelly in Camera Reprezentantilor. “Analizam si metode prin care credem ca am putea reduce amenintarea” fara a extinde interdictia, a adaugat el, portrivit News.ro.

Kelly a precizat ca adjunctul sau va lua parte la o conferinta la Malta, saptamana viitoare, pentru a “prezenta ceea ce consideram standarde de securitate minim imbunatatire (…) oamenilor pentru a le spune, daca indepliniti aceste standarde, nu vom interzice echipamentele electronice mari”.

El a dat asigurari ca multe tari depun eforturi pentru a nu fi adaugate pe lista cu restrictii, imbunatatind procedurile de verificare “pentru a detecta dispozitive (explozive – n.r.) foarte sofisticate”.

Kelly a insistat ca pericolul este real. “Este o amenintare foarte grava, constanta, de doborare a unui avion”, a explicat el.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Securitate Interna a refuzat sa identifice cele 71 de aeroporturi care ar putea fi vizate.

Restrictiile impuse de SUA in martie acopera in prezent aproximativ 350 de curse pe saptamana, care pleaca de pe 10 aeroporturi, majoritatea din Orientul Mijlociu.

Extinderea masurii la toate aeroporturile europene care opereaza curse directe spre Statele Unite ar afecta aproximativ 400 de zboruri pe zi si ar acoperi 30 de milioane de pasageri, ceea ce ar reprezenta o provocare majora logistica, au avertizat companiile aeriene si oficiali din serviciile de securitate.