Air France-KLM si Deutsche Lufthansa se afla intre operatorii care vor anunta ca se pregatesc pentru moratoriul asupra acestor dispozitive, intre care tabletele si consolele de jocuri, in aeroporturile pe care le folosesc drept baze, dupa ce initial erau vizate doar aeroporturile din Orientul Mijlociu si Africa.

Comisia Europeana a scris administratiei Trump pentru a ii cere cooperarea in privinta oricaror noi masuri.

”Suntem in contact cu partenerii nostri si autoritatile si ne pregatim pentru aceasta posibilitate. Intelegem ca are loc o intalnire la Washington cu companiile aeriene, pe aceasta tema, vom sti mai multe dupa”, a declarat un purtator de cuvant al Air France, Ulli Gendrot, potrivit News.ro.

"Lufthansa a lucrat la diferite scenarii pentru a raspune unei extinderi a interdictiei”, a spus un purtator de cuvant al companiei germane, Helmut Tolksdorf.

Ambele companii au legaturi cu operatori aerieni mari din Statele Unite, Air France-KLM fiind aliata cu Delta Air Lines, iar Lufthansa cu United Continental.

Statele Unite au anuntat pe 21 martie ca dispozitivele electronice mai mari ca smartphone-urile nu vor mai fi permise in cabine in timpul zborurilor care provin din opt state, decizie care afecteaza hub-uri globale ca Dubai, Abu Dhabi si Istanbul.

Masura, care afecteaza operatori majori cum ar fi Emirates, Qatar Airways si Turkish Airlines, a fost determinata de teama ca in aceste dispozitive ar putea fi ascunse bombe capabile sa doboare un avion.

Secretarul Departamentului pentru Securitate Interna, John Kelly, si reprezentantul republican de New York John Katko, presedinte al unui subcomitet pentru Securitatea Transporturilor din Camera Reprezentantilor, au declarat in ultimele saptamani ca masurile initiale au fost determinate de informatii solide si ca este posibila o extindere.

Decizia nu a fost inca luata.

In Europa, comisarii Dimitris Avramopoulos si Violeta Bulc au scris intre timp omologilor lor din SUA pentru a arata ca cele doua parti trebuie sa colaboreze pentru a oferi ”un raspuns comun la riscuri comune”, a spusjoi purtatorul de cuvant Anna-Kaisa Itkonen.

Airports Council International, care reprezinra aeroporturi din intreaga lume, a anuntat ca este in legatura cu organizatii ca International Air Transport Association, International Civil Aviation Organization, Comisia Europeana si Transportation Security Administration, a Departamentului pentru Securitate Interna din SUA, in anticiparea extinderii interdictiei.

Marea Britanie a interzis la randul ei prezenta laptopurilor in cabine in cazul zborurilor din sase state.

Operatorul Emirates a anuntat ca nu va face comentarii inainte de anuntarea oficiala a extinderilor si a statelor europene care vor fi afectate.