Un cercetator de la Universitatea din Brasov a realizat un motor de avion cu ajutorul unei imprimante 3D, primul prototip de acest fel din lume
Imprimanta 3D
Un cercetator de la Universitatea ”Transilvania” din Brasov, care a si predat la institutia de invatamant superior, a realizat un motor de avion din componente facute din otel si aluminiu cu o imprimanta 3D, acesta fiind, potrivit reprezentantilor universitatii, primul prototip de acest fel din lume.
Potrivit reprezentantilor Universitatii ”Transilvania”, motorul realizat prin printare 3D este de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotatii pe minut, fiind primul de acest fel din lume.
”Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de esapament, capacul de inchidere al blocului motor, carburatorul, camasa cilindrului si biela de transmitere a miscarii, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM si SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de otel, aluminiu si otel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmentii de sustinere, suruburile, piulitele si bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol si ulei“, se arata intr-un comunicat al Universitatii ”Transilvania” din Brasov.
Cercetarea si realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizarii acestuia au fost asigurate de universitate.
”Realizarea acestui motor este extrem de utila pentru ca pe viitor se va putea renunta la fabricarea matritelor pentru care costurile de productie sunt foarte mari si se va realiza prototipul in sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la productia in serie a produsului”, mai precizeaza sursa citata.
Motorul a fost realizat de Valentin Stamate, care de patru ani este cercetator la Universitatea ”Transilvania” din Brasov, la departamentul de Ingineria fabricatiei, din cadrul Facultatii de Inginerie tehnologica si management industrial. In urma cu doi ani, el a renuntat la activitatea didactica si s-a dedicat exclusiv activitatii de cercetare.
Pe acelasi subiect: