”Desi ne confruntam cu aceste aspecte, vrem sa informam toti pasagerii si cetatenii ca vacanta care urmeaza in perioada 1 – 5 mai nu va fi afectata de nicio greva generala. Chiar mai mult, inclusiv inca doua-trei zile cel putin, suta la suta nu se va pune problema unei greve generale, nu au de ce suferi cetatenii Romaniei pentru incompententa si poate chiar reaua credinta a celor care se fac vinovati de ceea ce se intampla aici”, a declarat Gabriel Tudorache, potrivit News.ro.

Liderul sindical sustine ca greva generala va fi reluata dupa minivacanta de Rusalii, daca in acest timp vor aparea disfunctionalitati.

”In cazul in care vor aparea disfunctionalitati in ceea ce priveste transmiterea tuturor documentelor catre forurile internationale, in mod cert dupa cele doua-trei zile de dupa vacanta, vom anunta greva generala din nou”, a subliniat Tudorache.

El a solicitat autoritatilor sa ia masurile necesare pentru ca salariatii Romatsa si siguranta traficului aerian sa nu mai fie puse ”in pericol”.

”Efectul Romatsei, daca nu vor fi trimise aceste documente sau s-ar trimite altele decat cele la care am lucrat, adica schimbate total fata de acel plan de management eronat trimis in 2014, s-ar ajunge la falimentul Romatsei. Romatsa s-ar inchide initial nu din cauza documentului, ci pentru ca s-ar pune in pericol siguranta traficului aerian”, a mai spus liderul sindicatului Romatsa.

Seful Romatsa: Pasagerii afectati de greva controlorilor de trafic trebuie sa ceara despagubiri companiilor aeriene

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, pe de alta parte, ca pasagerii afectati de greva de marti a controlorilor de trafic aerian trebuie sa se adreseze companiilor aeriene, iar in prezent nu exista date privind o estimare totala a pagubelor create.

In mod normal, conform procedurii, pasagerii se vor indrepta inspre companiile aeriene. In functie de decizia companiilor, acestia se pot indrepta in instanta”, a spus Cimpuieru, intrebat cui trebuie sa se adreseze pasagerii pentru despagubiri cauzate de greva.

Seful Romatsa spune ca nu exista acum date privind pagubele inregistrate in urma grevei, ele urmand sa vina de la Eurocontrol.

Tribunalul Bucuresti a decis, marti dupa-amiaza, ca greva angajatilor Romatsa este legala, decizia nefiind definitiva.

Greva controlorilor de trafic aerian - declansata la ora 9.00 - a fost suspendata la ora 13.00, dar liderii sindicali avertizau ca nu este incheiat conflictul de munca.

Pe durata grevei, sase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marti, 18 curse ce trebuiau sa aterizeze pe aeroportul Henri Coanda au avut intarzieri de pana la trei ore, in timp ce alte 16 curse ce trebuiau sa decoleze au intarzieri de aproape doua ore si jumatate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care opereaza aeroportul din Otopeni.

Potrivit sindicatului, in greva de avertisment au fost toti cei 1.500 de angajati ai Romatsa, de la 16 turnuri de control, care dirijeaza zilnic aproximativ 3.000 de avioane.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) in acest an.