Cresterea fondului de salarii de anul asta este zero!”, a spus, pentru incont.ro, Gheorghe Udriste, care a adaugat “Ba chiar va fi mai mic cu 3%, pentru ca pentru 2010 s-a aprobat bugetul preliminat pentru 2009, care a fost cu 3% mai mic decat cel aprobat, prin eliminarea fondurilor pentru cei iesiti la pensie”.

Udriste a mai spus ca pot aprea unele majorari ale salariilor, prin introducerea unor adaosuri sau sporuri, care, unele, depasesc si 40% din salariu.

Directorul Metrorex a explicat ca i-a convins pe salariatii de la metrou sa nu declanseze greva, explicandu-le ca in conditiile in care de la CFR pleaca 10.000 de salariati, ei sunt privilegiati ca mai au un loc de munca si ca iau acelasi salariu ca anul trecut.

Ion Radoi spune ca sindicatele au cerut introducerea adaosurilor si a primelor in salariul de baza, pentru a fi siguri ca le vor primi in fiecare luna.

Unele sporuri, prima de Pasti si cea de Craciun si alte adaosuri acordate pentru munca in subteran au fost introduse in salariul de baza, pentru a fi siguri ca le vom lua in fiecare luna. De exemplu, pentru primele ocazionale trebuia sa negociem, daca erau bani se dadeau, daca nu, nu se dadeau”, a spus Radoi, pentru incont.ro.

El a precizat ca, per ansamblu, nu se va inregistra o crestere a fondului de salarii, dar ca, impartit pe luna, introducerea unor prime ocazionale in salariul lunar, duc la cresteri de salarii.

Potrivit lui Udriste, salariul mediu net al angajatilor de la metrou este de aproximativ 2.500 de lei, cel mai mic salariu fiind de 600 de lei, iar cel mai mare… “destul de mare”.

Reprezentantul sindicatului spune insa ca media ar fi undeva in jur de 2.000 de lei. El a mai spus ca, de exemplu, salariul brut al unui mecanic de locomotiva este de aproximativ 3.000 de lei, acesta ajungand la un net de aproximativ 2.100 de lei.                          

Totodata, Guvernul a vizat, in sedinta de astazi bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al companiei Metrorex.

Potrivit Ministerului Transporturilor, administratia Metrorex si Sindicatul Unitatea - Sindicatul Liber Metrou au convenit, astazi, asupra incheierii unui nou Contract Colectiv de Munca, pentru perioada 2010 - 2011, astfel ca greva generala programata pentru joi a fost anulata.

"Noul Contract Colectiv de Munca a fost negociat si semnat ca urmare a aprobarii in sedinta Guvernului Romaniei din data de 17.03.2010 a Bugetului de Venituri si Cheltuieli pe anul 2010 al Companiei Metrorex, fara majorarea fondului de salarii, care se mentine la nivelul anului 2009", precizeaza Ministerul Transporturilor.