Cadrele didactice, atat cele din FSLI, cat si din celelalte organizatii sindicale, ameninta cu ample actiuni de protest in aceasta primavara si cu declansarea grevei generale inaintea terminarii anului scolar.

Nemultumirile acestora sunt legate de concedierea a 15.000 de profesori in septembrie, miscorarea salariilor in urma aplicarii legii salarizarii si neaplicarea hotararilor judecatoresti legate de obtinerea unor sporuri restante.

Studentii ies si ei astazi in strada, in fata Ministerului Educatiei, unde vor protesta toata saptamana. Ei cer burse mai mari si locuri mai multe in tabere. Autoritatile considera insa nejustificate protestele studentilor si sustin ca fondul pentru burse nu s-a redus fata de 2009, cuantumul acestora fiind stabilit de universitati.

Miercuri si joi Bucurestiul va fi blocat, din cauza protestelor organizate de transportatori si de greva generala de la metrou, din 18 martie.

Astfel, peste 11.000 de transportatori vor protesta, miercuri si joi, in fata Guvernului, acestia solicitand o hotarare prin care firmele de transport neautorizate sa fie amendate, prelungirea autorizatiilor pana in 2016 si o lege unica a transporturilor.

Potrivit patronatelor din domeniu, transportatorii neautorizati aduc pierderi anuale la buget de 300 milioane de euro, prin neimpozitarea activitatii.

La miting vor participa 1.500 de autocare si autobuze, 600 de masini ale scolilor de soferi si 10.000 de taxiuri, care se vor alinia pe bulevardul Kiseleff, dupa care protestatarii vor merge la Guvern.

Angajatii Metrorex vor intrerupe lucrul, joi, de la 05.00 pana la 16.00 si cer incheiera contractului colectiv de munca pe 2010 si majorari salariale.

Peste o alta saptamana urmeaza sa iasa in strada pensionarii, care vor picheta prefecturile si sediul Guvernului. Revendicarile acestora sunt legate de majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, dar si modificarea proiectului legii pensiilor, care prevede ca indexarea punctului sa se faca in functie de rata inflatiei.

La toate aceste proteste se adauga cele ale sindicalistilor afiliati la Cartel Alfa, care continua pichetele incepute saptamana trecuta in tara. Ei vor organiza un miting in Bucuresti, la care vor participa 10.000 de sindicalisti si ameninta cu declansarea grevei generale in luna mai.