In tara noastra, nicio autostrada inceputa in ultimii 20 de ani nu ajunge la destinatie, insa banii oferiti de Bruxelles pentru infrastructura nu sunt in stare sa ne motiveze. Sunt finantarile oferite inca din 2000 de Uniunea Europeana pentru lucrari care ar fi trebuit terminate pana in 2007.

Luati spre exemplu ocolitoarea orasului Caransebes. 8 milioane de euro se pierd la sfarsitul anului, pentru ca lucrarea nu a fost facuta.

Inmultim cu doi paguba in cazul DN 6, intre Craiova si Severin. Aici se pierd 16 milioane de euro, dupa ce constructorul a dat bir cu fugitii, iar statul s-a impacat prea usor cu ideea.

Mai bifam si ocolitoarea Domajnea, inca o pierdere de 2,4 milioane euro.

Si mai multi bani vom pierde pentru cel mai aglomerat drum din Romania: 113 milioane de euro.

Comisia Europeana ne-a avertizat ca daca nu ne apucam serios de treaba, ne taie aceste fonduri. Licitatia atribuita de curand are serioase probleme si a fost contestata.

Pana aici am vorbit de fondurile ISPA, de preaderare, jumatate de miliard de euro. Lucrurile sunt si mai grave pentru fondurile post aderare.

Singurul santier de autostrada pe care se mai lucreaza convingator este cel dintre Arad si Timisoara. Din pacate chiar si aici, unde banii vin de la Uniune, lucrarile sunt intarziate cu un an, iar dincolo de Timisoara nici nu s-au inceput.

Ar trebui sa se foloseasca companii private care sa gestioneze aceste proiecte, pentru ca statul nu e in stare, cred analistii.

Din 4,5 miliarde de euro, fonduri post-aderare pentru infrastructura, abia am accesat 35 de milioane de euro. Mai avem trei ani sa cheltuim o suma uriasa pentru care nici macar nu s-au depus toate proiectele.