Boc a anuntat cuprinsul intelegerii cu FMI: taiem salarii si pensii, dar construim case si drumuri. VIDEO
Prim-ministrul Emil Boc a aratat ca economiile rezultate din reducerea salariilor si pensiilor vor merge in investitii.
Emil Boc a incercat sa indulceasca pilula, cu vestea ca desi va trebui sa reduca investitiile va gasi totusi bani pentru 4.000 de locuinte ANL si pentru 500 de kilometri de drumuri judetene. Ba va plati si aproximativ 1 miliard de euro, datorii ale statului catre firme, inclusiv din sistemul medical.
Reabilitarea unui numar limitat la 400 kilometri drumuri nationale si 500 kilometri drumuri judetene, precum si la continuarea unor lucrari de infrastructura, precum autostrada Transilvania, Bucuresti-Ploiesti si Arad-Timisoara.
Premierul a sustinut ca Guvernul a fost obligat sa recurga la masuri de austeritate urmare a cresterii cheltuielilor cu salariile si pensiile in 2007 si 2008, cu mult peste nivelul productivitatii.
"Am avut de ales intre alternativa oferita de FMI, de crestere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% si reducerii fondului cu salarii cu 20% si intre reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile si alte transferuri sociale. Am ales raul cel mai mic", a spus Boc.
La randul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Guvernul s-a obligat in fata Fondului Monetar International sa adopte masurile de reducere a cheltuielilor pana la 20 iunie, astfel incat noua transa din acordul cu FMI sa fie eliberata la finele lunii iunie, in timp ce transa din imprumutul contractat de la CE va fi acordata in iulie sau septembrie.
Anterior declaratiei premierului, la Guvern a fost organizata o reuniune a liderilor coalitiei pe tema FMI, la care a participat si presedintele Camerei Deputatilor.
Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, si estimeaza o crestere economica zero in 2010, dupa ce prognoza anterioara a fost redusa de la 1,3% la 0,8%.
Iata declaratiile politice ale Opozitiei pe marginea acestui subiect:
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, vrea ca masurile anti-criza sa fie trecute prin Parlamentul Romaniei. El a avut o intalnire cu membrii delegatiei FMI si spune ca acestia nu au avut initiativa masurilor anticriza anuntate de Traian Basescu.
Geoana a anuntat ca a simitit "o schimbare de nuanta" din partea Fondului, care denota mai degrabă "neincredere", precizand ca masurile economice anuntate de presedintele Basescu nu au fost luate la initiativa FMI.
Delegatia FMI s-a intalnit si cu reprezentanti ai PNL si cu presedintele PSD, Victor Ponta.
Sefii de la Washington ai Fondului Monetar International accepta solutia de salvare a bugetului Romaniei prin reducerea salariilor in sectorul de stat cu 25 % si a pensiilor, cu 15 %, in locul cresterii impozitelor.
Masurile anuntate de Presedintele Basescu in urma cu trei zile sunt considerate suficiente de conducerea FMI pentru a depasi situatia critica in care se afla Romania, insa cu doua conditii: sa fie puse rapid in practica, iar economiile rezultate sa fie indreptate spre investitii.
Miza discutiilor este nu doar urmatoarea transa de 850 de milioane de euro, ci si faptul ca doar mentinerea acordului cu Fondul ne permite sa ne indatoram mai putin.