Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a propus, la începutul şedinţei, discutarea proiectului de act normativ.

"Suntem pregătiţi, într-o primă lectură, pentru un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat societăţii comerciale Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române Tarom, respectiv societăţii comerciale Blue Air pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19", a transmis Scrioşteanu, potrivit Agerpres.

Premierul Ludovic Orban a amintit că în acest caz trebuie prenotificată Comisia Europeană.

"Aici trebuie prenotificare şi ne trebuie acordul, fiind vorba de scheme de ajutor de stat, de ajutoare de stat", a spus Orban.

Secretarul de stat a precizat că prenotificarea va fi transmisă vineri. "Prenotificarea pleacă astăzi (vineri, n.red.) la Comisia Europeană", a afirmat Scrioşteanu.

Într-un interviu acordat corespondentului Știrilor ProTV Vitalie Cojocari, ministrul Transpoturilor, Lucian Bode, a explicat faptul că situația financiară a celor două companii aeriene românești – Tarom și Blue Air -, este critică și fără ajutoarele pe care statul le pregătește mai pot funcționa câteva săptămâni, maximum o lună.

Potrivit ministrului, situația în care se află companiile este critică și, de aceea, luna august este crucială pentru salvarea lor, după ce Comisia Europeană aprobă ajutoarele de stat propuse de România.

Până la sfârșitul lunii iulie statul va notifica Executivul European cu privire la aceste ajutoare, iar în august va declanșa procedurile legale pentru accesarea ajutorului și asigurarea fondurilor necesare pentru ca Tarom și Blue Air să poată depăși această perioadă de criză.

Operatorul aerian Blue Air a solicitat, vineri, Guvernului să accelereze procedura de emitere a deciziei necesare pentru garantarea de către stat a unui credit în valoare de 300 de milioane de lei pe care compania doreşte să-l contracteze de la sistemul bancar.