El a aratat ca este normal ca un sef de stat sau de guvern sa dispuna de un avion cu echipament special de comunicatii, dar a precizat ca actuala aeronava utilizata de Presedintie costa foarte mult.

"Avionul ala costa enorm de mult (...) In momentul in care vom avea posibilitatea financiara, vom inchiria sau vom cumpara acest tip de avion care sa fie avionul oficial al presedintelui, al primului-ministru", a spus Victor Ponta in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara recent ca TAROM ar trebui sa renunte la aeronava prezidentiala Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.

Premierul a anuntat la randul sau ca Guvernul nu-i va retrage presedintelui Traian Basescu avionul cu care se deplaseaza la intalniri oficiale, ci cauta o solutie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi sa fie reduse, iar gradul de siguranta sa creasca.

Administratia Prezidentiala a solicitat in 2010 Tarom sa efectueze cursele speciale pentru deplasarile si vizitele externe ale sefului statului, compania de stat punand la dispozitie pentru acestea unul dintre cele doua avioane Airbus A 310, achizitionate la inceputul anilor '90.

Compania Romavia care opera vechea aeronava prezidentiala, un Boeing 707 vechi de 39 de ani care nu mai indeplinea nici standardele de zgomot la nivel european, a anuntat in 2010 ca nu mai poate efectua deplasarile presedintelui ca urmare a situatiei financiare dificile a regiei.