Stefan Fule a facut aceasta declarație la Chisinau, unde a participat marti la o reuniune informala a Parteneriatului Estic (PaE). El a spus ca, dintre fostele republici sovietice incluse in parteneriat, Republica Moldova este lider si ar putea incheia negocierile de asociere cu Uniunea Europeana anul viitor.

Potrivit paginii electronice a agentiei Moldpres, Fule a mai declarat ca negocierile pe tema Acordului de Asociere cu UE ar putea fi finalizate catre anul 2013.

"Negocierile pe marginea Acordului de Asociere si a Acordului de liber schimb ar putea fi finalizate catre anul 2013. Si la capitolul liberalizarea regimului de vize, Republica Moldova este intr-o pozitie buna. Ea ar putea beneficia de acesta intr-o perioada scurta de timp. Termenul de acordare a acestui regim liberalizat depinde de statele membre ale UE dar si modul de implementare a reformelor de catre Moldova", a apreciat comisarul.

Comisarul a adaugat ca nu intamplator a fost ales Chisinaul pentru prima reuniune a Dialogului Informal in cadrul Parteneriatului Estic, R. Moldova fiind lider in acest parteneriat.

In cadrul discutiilor informale care au avut loc marti, oficialii europeni dar si reprezentantii diplomatiei din tarile PaE au facut o evaluare a rezultatelor reformelor intreprinse in statele partenere dupa summitul PaE de la Varsovia, au discutat despre modul de implementare a Foii de Parcurs pentru Parteneriatul Estic, au identificat noi oportunitati de cooperare si consolidare a dialogului pentru perioada de pana la urmatorul summit al PaE, din 2013.