Presedintele Romaniei a avut nu mai putin de 6 intalniri extrem de importante, in mai putin de 10 ore. Considera ca a meritat efortul. S-a semnat acordul privind instalarea scutului antiracheta, s-a adoptat un nou parteneriat strategic si am primit asigurari ca vor fi reevaluate conditiile de acordare a vizelor.

Delegatia Romaniei a plecat in Statele Unite fara sa se stie clar daca seful statului se vede sau nu Barack Obama. Intalnirea s-a produs, dar secretul a fost pastrat pana in clipa in care cei doi oficiali au ajuns fata-n fata.

Traian Basescu trecuse deja pragul Casei Albe si toti jurnalistii se intrebau inca daca vine presedintele Americii. Date ca certe in program erau doar discutiile cu vice-presedintele Joe Biden. Imediat dupa momentul salutului, presa este poftita afara. In salonul Roosvelt continua discutiile dintre delegatia Romaniei si Joe Biden.

Dupa cateva minute, si-au facut aparitia insusi Barack Obama. L-a salutat familiar pe Traian Basescu, dupa care l-a invitat in biroul oval. Din imagini, se poate vedea ca discutia a fost una relaxata desi temele au fost cat se poate de serioase. De altfel, si ambientul era placut, cei doi aveau in fata un cos cu mere rosii.

Traian Basescu a parasit Biroul Oval in 30 de minute. Este momentul in care stafful care il insoteste anunta oficial ca intrevederea a avut loc. Abia astazi la sosirea in tara presedintele Romaniei a explicat de ce atata secretomanie.

Zborul pana in Statele Unite a durat 11 ore. Presedintele a pasit intr-o tinuta casual pe covorul rosu intins de gaze. Inainte sa mearga la Casa Alba Traian Basescu a poposit o ora la un hotel unde s-a schimbat. In tot acest timp ziaristii au fost urcati intr-un microbuz pentru a fi dusi la Administratia Prezidentiala. Pe drum motorul masinii aproape ca a luat foc. Microbuzul care transporta delegatia de prea s-a oprit in mijlocul bulevardului, iar ziaristii au trebuit sa vina pe jos pana la Casa Alba.

Mult mai relaxata a fost atmosfera la ambasada noastra de la Washington. Intre invitati s-a remarcat imediat baschetbalistul Ghita Muresean. Desi nici el nu este scund, ministrul apararii Gabriel Oprea l-a privit cu mult interes. Presedintele nu a putut zabovi mult. Pentru a se incadra in timp a cerut ajutor.

Toata vizita a fost pe repede inainte. Traian Basescu insotit de sefii celor doua servicii secrete Razvan Ungureanu si George Maior s-a intalnit in mare taina si cu cei din conducerea CIA. Maratonul a continuat cu o vizita la Pentagon. Dupa ce a depus o coroana de flori la monumentul inchinat victimelor atentatelor din 11 septembrie presedintele a constatat ca tocmai  gazda, adica secretarul apararii Leon Panetta lipseste. A aparut dupa 10 minute scuzandu-se ca avut o intalnire chiar cu Barack Obama.

In tot acest timp ministrul Teodor Baconschi semna alaturi de secretarul de stat Hillary Clinton acordul privind instalarea scutului antiracheta. In discursul sau, demnitarul roman a renuntat pe alocuri la tonul protocolar.

Dupa sase intalniri oficiale avute in mai putin de zece ore delegatia Romaniei a revenit in capitala astazi la pranz.

"Chiar in declaratia de parteneriat strategic pentru sec XXI e mentionat faptul ca presedintele Barack Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor", spune Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Acordul privind scutul antiracheta va fi facut public in cateva zile daca si partea americana va fi de acord.