El a afirmat ca parcurgerea a 1.000 de kilometri în Romania dureaza dublu fata de tarile din vestul Europei.
Consiliul Investitorilor Straini a avansat autoritatilor mai multe propuneri privind imbunatatirea legislatiei in domeniul achizitiilor publice de infrastructura rutiera, segment unde atragerea de fonduri europene si eficientizarea proiectelor ar putea compensa nivelul redus al fondurilor de la buget.

Propunerile au vizat in principal licitatiile publice, stabilirea preţurilor şi procedurile de contestare.
In cazul licitatiilor publice, Consiliul sustine drept criteriu general de atribuire cel mai mic cost evaluat pentru lucrari, bunuri si servicii generale, precum si cea mai bine cotata propunere pentru servicii de consultanta.

In plus, Consiliul sustine ca practicile europene in domeniul achizitiilor publice ar trebui utilizate ca referinta obligatorie, iar cerintele licitatiei ar trebui adaptate la nevoile reale ale proiectului. Totodata, ar trebui introduse contracte de lucrari multianuale sau pe termen lung.

Legat de stabilirea preturilor si mecanismele financiare, structura de lobby sustine ca riscurile ar trebui impartite intre partile contractante.

De asemenea, in ceea ce priveste procedurile de contestare, Consiliul apreciaza ca sistemul judiciar ar trebui optimizat, de exemplu prin imbunatatirea si accelerarea procedurilor de actiune in pretentie.
Consiliul a organizat mai multe grupuri de lucru pe diferite segmente, care propun diverse recomandari autoritatilor pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

Grupul de lucru pentru infrastructura a elaborat o luare de pozitie cu aceste propuneri, transmisa presedintelui Traian Basescu si ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, la finalul anului trecut.

"Avand in vedere rezultatele nesatisfacatoare ale anului 2009, este esential ca Guvernul sa atinga un nivel inalt de atragere de fonduri UE. Romania este eligibila pentru sume substantiale din fondurile europene", a declarat Markus Wirth, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Straini si director general al producătorului de ciment Holcim (Romania).

El a apreciat ca fondurile bugetare alocate investitiilor in infrastructura in acest an sunt suficiente daca vor fi utilizate pentru proiecte clare, care sa fie finalizate, la acestea urmand sa se adauge bani proveniti de la Uniunea Europeana.
Wirth a explicat ca alocarea a 380 milioane de euro pentru lucrari de infrastructura permite angajarea a 10.000-15.000 de oameni, numarul acesta putand urca la 30.000-50.000, in cazul in care bugetul ar totaliza un miliard de euro.

Consiliului Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 si are 110 companii, care au investit pana in prezent in Romania peste 30 de miliarde de euro si au aproximativ 180.000 angajati.