Ideea unui tren de mare viteza este sa faca transportul mai sigur cu pana la 30%. Astfel, controlul este detinut de computere si nu de oameni. Iar puternicul vehicul pe perne de aer sunt cea mai eficienta solutie.

Unul dintre cele mai noi concepte este Aero-Train care atinge 350 de kilometri pe ora si circula la 10 centimetri deasupra sinelor. Trenul cu infatisare de avion este dezvoltat de cei de la Universitatea Tohoku din Japonia si va fi pus in circulatie, la scara larga, in 2020.

Ideea unor astfel de trenuri nu este noua. MagLev, care conecteaza in China aeroportul Shanghai Pudong International de metrou, circula la doar cativa centimetri deasupra sinelor. Practic, "leviteaza" deasupra acestora cu ajutorul unui camp magnetic si pot atinge 581 de kilometri pe ora.


Si Marea Britanie planuieste sa cheltuiasca pana la 32 de miliarde de lire sterline pe o linie de trenuri de mare viteza care vor conecta Birmingham, Manchester, Leeds si apoi Scotia. Iar in China exista deja 16 linii pe care circula astfel de trenuri.

Atentie insa, la o viteza medie de pana la 240 de kilometri la ora, orice mica defectiune poate duce la o catastrofa. Chiar si asa, studiile arata ca sunt cu pana la o treime mai sigure decat cele traditionale.