Steve Morriss, CEO pentru Europa al companiei americane de consultanta, proiectare si management de proiect AECOM, a declarat ca resursele bugetare limitate si situatia politica vor face ca o parte dintre proiectele publice de investitii sa nu fie lansate in 2014.

"Ne asteptam ca o parte din licitatiile publice sa nu fie lansate anul acesta, avand in vedere ca multe proiecte in derulare duc lipsa de finantarea adecvata", a afirmat Morriss.

Intrebat daca in cazul licitatiilor care nu vor fi lansate motivul este lipsa resurselor bugetare sau organizarea de alegeri in 2014, Morriss a opinat ca este vorba de o combinatie a celor doua.

"Cele doua elemente sunt legate, in opinia noastra. Este clar ca schimbarea Guvernului a intarziat unele proiecte", a spus Morriss, care a adaugat ca si elaborarea Master Planului pentru Transport a fost intarziata de schimbarile frecvente la conducerea ministerului de profil.

AECOM este consultantul Ministerului Transporturilor la elaborarea Master Planului General de Transport. Morriss a apreciat ca nivelul investitiilor publice in infrastructura este critic.

"Investitiile in infrastructura sunt la un nivel critic, iar reteaua de transport rutier slab dezvoltata are un efect negativ asupra afacerilor marilor exportatori precum Dacia (Pitesti) si Ford (Craiova)", a aratat Morriss.

El a adaugat ca echipa AECOM din Romania a facut, in acest sens, o analiza a diferitelor industrii si a beneficiilor dezvoltarii infrastructurii si a discutat cu exportatorii respectivi.

Lipsa finantarii proiectelor de infrastructura a determinat AECOM, in urma cu un an, sa implice echipa din Romania intr-un proiect important din Qatar, astfel incat angajatii sa nu fie concediati.

Morriss a aratat ca in prezent finantarea proiectelor la care compania lucra in Romania s-a reluat. Potrivit datelor furnizate de autoritatile romane, AECOM arata ca in 2014 vor fi finalizati circa 70 km de autostrada, majoritatea pe Coridorul IV Pan-European.

Steve Morriss a afirmat totodata ca industria constructiilor va inregistra probabil o usoara crestere in 2014, in principal in infrastructura de transporturi si de apa si canalizare precum si cea din sectorul privat.

Potrivit AECOM, in cazul pietei imobiliare situatia negativa se va mentine. Astfel, nu se prevad a fi lansate noi proiecte importante de locuinte, ci doar noi posibile constructii de birouri.

Seful AECOM Europa afirmat insa ca in 2014 ar putea exista evolutii pozitive privind explorarea gazelor neconventionale.

"Exista semne pozitive ca explorarea gazelor neconventionale ar putea sa se dezvolte in 2014, cu conditia acceptarii de catre fortele politice si de catre public", a declarat Steve Morriss.

El a precizat ca AECOM colaboreaza cu companii precum Chevron si Exxon la proiecte de explorare a gazelor de sist in Romania si in alte tari.

AECOM este un furnizor global de suport tehnic si management in mai multe domenii care tin de infrastructura de transporturi, utilitati, mediu, energie, apa si administratie.

In Romania, potrivit lui Steve Morriss, 75-80% dintre proiectele in care este implicata AECOM sunt cu finantare de stat, in timp ce proiectele cu finantare privata sunt de doar circa 20% din portofoliu (majoritatea in proiecte de explorare a gazelor de sist), in conditiile in care in alte tari din regiune ponderea este de 55% proiecte cu finantare privata, iar 45% cu finantare publica.

AECOM are 167 de angajati in Romania, specialisti in inginerie, arhitectura, planificare urbana, sanatate sau mediu, cu 9 birouri in Bucuresti si in tara.

Portofoliul de lucrari AECOM in Romania include CEFIN Logistics Park si Galeria (Arad), City Mall si complexul rezediential Maresal Averescu (Bucuresti), proiectarea si supervizarea lucrarilor de reabilitare DN1C - DN17, dar si colaborarea la Master Planul pentru Transport.