"Cu ocazia vizitei in China (2 - 6 martie - n.r.) am stabilit masuri concrete si un calendar de lucru pe termen scurt, mediu si lung impreuna cu cele mai mari companii chineze, respectiv Beijing Municipal Construction Group, Shanghai Construction Group, China Communications Construction Company, inclusiv cu Banca de Dezvoltare a Chinei", a spus Sorin Oprescu, intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca domeniile in care municipalitatea va colabora cu respectivele companii chineze, respectiv dezvoltarea infrastructurii pentru transport si alte cai de comunicatie in Capitala, realizarea inelului median, dotarea si dezvoltarea spitalelor.

"Pentru aceste proiecte, in urmatoarele trei luni vor sosi la Bucuresti specialisti ai partii chineze si vom crea un grup de lucru pe aceste domenii", a sustinut Oprescu.

In legatura cu proiectul autostrazii suspendate, edilul general a precizat ca se va numi drum expres, intrucat "legislatia nu permite autostrada in Capitala". Autostrada suspendata, inca in constructie, care strabate centrul Beijingului are 9,6 kilometri lungime care au fost realizati in doi ani, a spus primarul Capitalei.

Valoarea totala a investitiilor in care este inclus si inelul median se ridica la 7 - 8 miliarde de euro, din care pentru inelul median ar putea fi alocate aproximativ 800 de milioane de euro.

Oprescu si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului sa poata fi demarate lucrarile pentru aceste drumuri exprese si inelul median si ca primul tronson sa fie gata peste doi ani.

"Ar fi vorba despre zona Petricani - Chitila, care are 18,2 kolometri, iar lucrarile ar putea dura doi ani", a spus, la randul sau, Madalin Dumitru, director departamentului de infrastructura din Primaria Bucuresti.

Potrivit primarului general, pentru toate aceste proeicte a fost semnat un memorandum impreuna cu partea chineza.

Oprescu a mentionat ca reprezentantii companiilor chineze sunt interesate de realizarea unui pod la "1 Decembrie", a unui aeroport in partea de sud a Capitalei si de realizarea unor trenuri magnetice care sa faca legatura intre aeroporturi si centrul orasului.

"Pentru realizarea tuturor proiectelor am nevoie de doua mandate. Odata ce am dat drumul tuturor lucrarilor in timpul mandatelor mele sunt convins ca acestea ar fi continuate", a mai spus Oprescu.

Primarul general a fost, saptamana trecuta, la Beijing, unde s-a intalnit cu investitori chinezi pentru obtinerea de bani pentru proiectele municipalitatii.

Sorin Oprescu a vizitat Beijing Planning Exhibition Museum (Centrul de planificare urbana), unde i-a fost prezentat "Master Plan-ul Beijingului pana in anul 2020", una dintre cele mai mari unitati sanitare din China, Spitalul Universitar "Chao-Yang" si o firma de autovehicule electrice.