"De maine (miercuri - n.r.) incep intalnirile cu investitorii chinezi pentru ca incerc sa aduc in Bucuresti cat mai multi bani pentru proiectele municipalitatii. Ma voi intalni cu reprezentantii Beijing Construction Engineering Group cu care incerc sa inchei un parteneriat public - privat atat pentru autostrada, cat si pentru alte proiecte de infrastructura", a declarat luni seara Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat ca, avand in vedere sedinta de luni a CGMB prin care proiectului de buget i-au fost aduse 50 de amendamente de catre consilierii PDL, fiind oprita astfel continuarea mai multor proiecte, va incerca sa aduca "si mai multi bani", astfel incat toate proiectele sa poata fi finalizate.

"Evident ca avand in vedere ce s-a intamplat ieri (luni - n.r.) la Consiliul General voi incerca sa aduc si mai multi bani pentru finalizarea proiectelor deja incepute de municipalitate si aici ma refer la Stadionul National, Centrul Istoric sau strapungerile mai multor bulevarde care trebuie continuate sau finalizate", a precizat Sorin Oprescu.

Primarul general al Capitalei face o vizita oficiala in capitala Chinei, Beijing, la invitatia omologului sau, Guo Jinlong, pentru a gasi solutii de colaborare concrete privind unele proiecte de infrastructura in Bucuresti.

Sorin Oprescu se va afla in vizita in Beijing de miercuri pana vineri, se arata intr-un comunicat de presa de marti al municipalitatii.

Edilul sef intentioneaza sa gaseasca cat mai rapid solutii alternative pentru finalizarea proiectelor derulate de Primaria Capitalei, in contextul votului dat de majoritatea consilierului din CGMB pentru bugetul Capitalei.

Astfel, Oprescu va avea o serie de intalniri in China, atat in Beijing, cat si la Shanghai de vineri pana duminica, pentru a stabili o serie de colaborari.
De altfel, Oprescu s-a intalnit, in ultima perioada, cu reprezentanti ai unor mari companii chineze veniti la Bucuresti si interesati sa investeasca in proiectele de infrastructura din Capitala.

Vizita face parte din procesul de implementare a prevederilor acordului de infratire semnat in anul 2005, intre municipiul Bucuresti si Beijing.

Consilierii generali au votat, luni, bugetul Primariei Capitalei pentru 2011, care va fi de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard fata de cel din anul anterior, cand a fost de 5,6 miliarde de lei.

Aproximativ 50 de modificari au fost aduse proiectului de buget, la propunerea consilierilor generali ai grupului PDL.

Cele mai importante modificari au fost legate de obiectivele de investitii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbana a Capitalei sau reabilitarea urbana a raului Dambovita.

Astfel, obiectivului de investitii Lia Manoliu ii vor ramane doar 147.857.000 de lei, dupa ce i-au fost luate 235 de milioane de lei.

Alte modificari ale proiectului de buget au fost aduse la capitolul investitii legat de lucrari care trebuie continuate. Printre acestea, au fost modificate bugetele pentru Strategia de dezvoltare urbana a Capitalei si realizarea Planului integrat de dezvoltare urbana, dar si pentru proiectul privind Definirea regimului tehnic al constructiilor supuse autorizarii in zonele protejate si in zonele de protectie ale monumentelor.

De asemenea, au fost reduse bugetele alocate in proiectul de hotarare pentru lucrari noi ca Strategia de trafic pentru Capitala, pentru concursurile de solutii de amenajare a Pietei Victoriei, a Pietei Unirii si a Palatului Voievodal "Curtea Veche" sau cele pentru amenajarea spatiilor supraterane de la Piata Universitatii, respectiv Teatrul National si parcajul ce urmeaza a fi finalizat.

Au mai fost reduse sau anulate bugetele pentru reabilitarea urbana a raului Dambovita, pentru supralargirea soselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii - Mihai Bravu.

Primarul general Sorin Oprescu a criticat, luni seara, modificarile aduse proiectului de buget pentru Primaria Capitalei in 2011, afirmand ca astfel s-au blocat "abuziv si ilegal" mai multe proiecte.

Edilul general a spus ca va ataca in instanta hotararea de aprobare a bugetului pe 2011 pentru Primaria Capitalei.