Rezultatele ar trebui să îi sperie pe responsabilii din transporturi: în curând şoseaua de centură nu va mai putea susţine traficul. Însă răspunsul autorităţilor este acelaşi din ultimii 20 de ani: “organizăm licitaţii”.

Circulaţia de pe actuala centură a Capitalei este un coşmar. S-au convins şi experţii Băncii Europene de Investiţii, care au monitorizat traficul şi au dat note intersecţiilor. Calificativul A fiind cel mai mare, iar F, cel mai prost. Dezastrul era previzibil. Toate intersecţiile controlate au luat F, cu o singură excepţie. Experţii au calculat câte maşini trec în fiecare oră pe centură şi câte vor trece în următorii ani.

Ritmul achiziţiei de maşini în România creşte ameţitor, în special, în Bucureşti. Astfel, dacă nu se va investi pe centură, circulaţia se va bloca. Anul trecut pe aici au mers 40 de mii de maşini pe oră. În 2020 pe aici vor trece aproape 65 de mii de maşini pe oră, iar în 2040 vor fi 130 de mii de maşini pe oră.

Fără o nouă centură, regiunea Bucuresti-Ilfov va face implozie, recunosc şi autorităţile locale. Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov: “Va muri din punct de vedere economic, dacă nu se face A0. Trebuia separat traficul greu de ultimul inel pentru Bucureşti. Inelul acesta trebuie să fie pentru traficul uşor.”

Aşa că specialiştii Băncii Europene îi sfătuiesc pe responsabili să construiască urgent o nouă centura. Să fie în regim de autostrada şi să se numească A0. Lucrările ar trebui să înceapă în 2019, să coste 1,8 miliarde de euro şi să fie gata în 2024. Responsabilii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere susţin că rezultatul studiului a fost pentru ei. o revelaţie, deşi de ani de zile şoferii se plâng de traficul imposibil de pe centura..

Ştefan Ioniţă, directorul CNAIR: “Practic ne-au deschis ochii şi ne-au spus ‘apucaţi-vă şi faceţi la regim de autostradă pentru că asta trebuie să faceţi’. Pentru inelul zero, vom avea atribuite contractele, eu sper în luna aprilie să avem antreprenori. Începem lucrările din martie anul viitor”

Atenţie, revelaţia funcţionează doar pentru jumătatea de sud a noii centuri în regim de autostradă. Bucată de nord nu a fost deocamdată nici măcar scoasă la licitaţie. În plus, directorul CNAIR susţine că nu va abandona nici actuala centură: va înveşti în intersecţiile problema şi va extinde la două benzi anumite porţiuni. Din păcate, sunt doar promisiuni, în condiţiile în care lucrările licitate şi atribuite sunt blocate de birocraţie şi nepăsare.

Asta deşi sunt bani europeni şi pentru centura nouă şi pentru refacerea celei existente.