Sindicatul german al personalului navigant de pe aeronavele comerciale, Ufo, a afirmat marti ca va cere intreruperea temporara a activitatii la Lufthansa in Germania "anuntata in ultimul moment" si "foarte curand".

"Pregatim o greva cu durata nedeterminata, pe termen mediu", a adaugat Nicoley Baublies, presedintele sindicatului.

Joi dimineata, sindicatul a anuntat pe site-ul sau de Internet ca "vineri va fi prima zi in care greva se va concretiza", dar nu a precizat ce aeroporturi vor fi vizate.

"Vineri va fi prima zi in care greva se va concretiza", scrie sindicatul, fara mai multe detalii. Ora exacta si aeroporturile afectate nu vor fi indicate decat cu sase ore inainte de declansarea actiunii de protest.

Aproximativ 840 de zboruri ale companiei decoleaza si aterizeaza in fiecare zi pe aeroportul din Frankfurt (vest), care constituie baza principala a companiei.

Mai mult de 18.000 de stewardese si stewarzi lucreaza la bordul avioanelor Lufthansa, iar UFO sustine ca peste doua treimi dintre ei sunt membrii sai.

In aprilie, UFO a cerut o crestere a salariilor de 5% in 15 luni si retroactiv, incepand de la 1 ianuarie acest an, dupa trei ani de stagnare. Lufthansa nu a dat pana acum detalii despre ceea ce este pregatita sa acorde.

Sindicatul respinge, de asemenea, ferm utilizarea personalului interimar in avioanele Lufthansa, ceea ce compania a inceput sa faca din iunie la Berlin si vrea sa extinda pe viitor intr-o filiala regionala remodelata.

Confruntata, precum intregul sector aerian european, cu o concurenta dura si cu o explozie a preturilor carburantului, Lufthansa intentioneaza sa pastreze pana la capat planul de economisire anuntat la inceputul anului, care trebuie sa-i permita ameliorarea rezultatului sau operational de 1,5 miliarde de euro pe an de acum pana la sfarsitul lui 2014, in raport cu sfarsitul lui 2011.

De la intreruperea lucrului pentru mai multe ore in doua reprize in ianuarie 2009, personalul de bord al companiei Lufthansa nu a mai facut nicio greva. Actiunea din 2009 a cauzat companiei un deficit in valoare de zeci de milioane de euro.