Autoritatile au pus ochii pe companiile care se ocupa de intretinerea drumurilor din tara si din Bucuresti VIDEO
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Alexandru Nazare, a solicitat Corpului de Control al ministerului sa verifice modul in care s-au derulat in 2008 licitatiile pentru intretinerea multianuala a drumurilor si autostrazilor. Si in Capitala, Consiliul Concurentei verifica 11 companii suspectate de participarea cu oferte trucate la licitatiile pentru intretinerea drumurilor bucurestene, informeaza Mediafax.
Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de Primaria Capitalei care vizau atribuirea unor contracte cadru de asfaltare si plombare a gropilor si bordurilor din Bucuresti.
Cele 11 companii sunt Tehnologica Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 (Delta A.C.M. 93), Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Constructii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct International, Global Service Proiect si Drum Concept.
Valoarea totala estimata a contractelor incheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 1,46 miliarde lei fara TVA.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a declarat: "Avem indicii ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele sase licitatii, fara sa se concureze in mod real. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie. Este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice."
In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, noteaza Mediafax.
Cat despre drumurile nationale, acordurile de intretinere au fost incheiate de CNADNR in anul 2008 pe o perioada de patru ani si au o valoare totala, la nivel national, de aproximativ un miliard euro. Din valoarea totala a acordurilor, CNADNR sustine ca a platit contracte subsecvente in valoare de 254,5 milioane euro.
Contractele vizeaza intretinerea drumurilor nationale pe timp de vara si iarna si au expirat la finele anului trecut, insa CNADNR le-a prelungit pana la 31 martie. Printre firmele implicate in intretinerea drumurilor se numara Spedition UMB, Tehnostrade, Euroconstruct Trading ’98, Argecom, Delta ACM 93, Tel Drum, Gecor, Straco Grup, PA&CO, Vectra Service, Romprest, Colas Drumuri ss Consal.
Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a afirmat ca in timpul mandatului sau Corpul de Control al institutiei a formulat sase plangeri penale, iar CNADNR a transmis DNA si IGP alte sase astfel de dosare.