Companiile din Europa de Vest sunt responsabile de cea mai mare parte dintre aceste concedieri, in timp ce rata somajului din zona euro persista la maximul ultimilor 13 ani: 10%. 

Concedierile anuntate la inceput de an au atins astfel cel mai ridicat nivel dupa recordul din 2009, cand SUA si Europa inregistrau cele mai abrupte contractii economice dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. 

Potrivit estimarilor economistilor, economia zonei euro ar trebui sa scada in acest an cu 0,5%, in principal din cauza impactului crizei datoriilor de stat. 

"Problemele cu care trebuie sa se lupte Uniunea Europeana sugereaza ca orice revenire va veni lent si va fi de slaba intensitate. Companiile au inceput sa-si modifice comportamentul fata de forta de munca, in contextul nivelului ridicat de incertitudine", comenteaza, pentru Bloomberg, Allen Sinai, economist sef la Decision Economics in New York. 

Producatorul japonez de electronice NEC a anuntat in ianuarie concedierea a 10.000 de angajati din cauza conditiilor economice dificile din Europa si de pe alte piete dezvoltate. 

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a transmis la inceputul lunii februarie ca vrea sa dea afara inca 7.300 de angajati, dupa cei 21.600 concediati in ultimii patru ani. 

Situatia dificila din Europa contrasteaza cu revigorarea anticipata de economisti pe piata muncii din SUA, unde sunt asteptate cele mai multe locuri de munca noi din 2006. 

PepsiCo si alte 26 de companii nord-americane au anuntat concedieri in 2012. Insa dintre cele 8.700 de locuri de munca eliminate de Pepsi, mai putin de 25% sunt din SUA.  Somajul din Statele Unite a scazut in ianuarie la 8,3%, in timp ce rata somajului din zona euro a urcat in decembrie la 10,4%, cel mai ridicat nivel din iunie 1998.