Informatia este prezentata intr-un raport al firmei de reparatii si intretinere a elicopterelor IAR Brasov remis Bursei.

Astfel, pe ordinea de zi a unei AGA programate pentru 29 mai figureaza "analizarea si luarea unor decizii pe marginea solicitarii Airbus Helicopters privitor la implicarea SC IAR SA in proiectul de deschidere a unei linii de fabricatie elicoptere de tip SuperPuma MK 1 in Romania", scrie Mediafax.

Compania IAR Brasov este controlata de stat, care detine 64,9% din actiuni prin intermediul Ministerului Economiei.
Elicopterul Super Puma are doua locuri pentru piloti si pana la 19 locuri pentru pasageri. Aparatul are, in versiunea EC225, o raza de actiune de 1.135 de lilometri si poate atinge o viteza maxima de 345 km/h.

Elicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte buna de ridicare a incarcaturii si abilitatea de operare in conditii de mediu ostile.

Airbus Helicopters, denumita anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajati la nivel mondial, si este prezenta in Romania prin Eurocopter Romania, unde detine 51% din actiuni, diferenta fiind controlata de IAR.

Eurocopter Romania, creata in 2002, a dezvoltat activitati legate de piata civila si militara si este principalul centru industrial din cadrul grupului care executa lucrari de reparatie/revizie si modernizare pentru elicopterele Puma si Alouette de pe piata mondiala.

Din 2008, Eurocopter Romania a lansat activitatile pentru elicopterele Super Puma, asigurand lucrarile aferente de intretinere, reparatiile capitale si upgrade-urile.

Fabrica IAR Brasov, infiintata acum 90 de ani, a produs pana in 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost transformata in unitate de productie de tractoare. In 1968, fabrica de avioane a fost redeschisa sub numele ICA Brasov si s-a specializat in productia de elicoptere in parteneriat cu Aerospatiale Franta, in prezent subsidiara a Eurocopter.