Tichetele de masa intra in era digitala, taxa de 10 centi ar scumpi litrul de benzina cu 10%, iar un grec face 5 milioane de euro pe an din slabiciunile romancelor
Tichetele de masa, o piata anuala de un miliard de euro, intra in era digitala
Tichetele de masa primite in prezent de catre doua milioane de angajati din Romania ar putea fi inlocuite cu carduri de beneficii prin care acestia pot achita contravaloarea alimentelor, potrivit unui proiect legislativ initiat de un grup de deputati si senatori si votat in Camera Deputatilor. Proiectul, adoptat de Camera Deputatilor pe 15 octombrie si trimis catre presedintele Romaniei pe 26 octombrie, urmeaza sa fie promulgat zilele urmatoare, potrivit Ziarului Financiar.
„Cardurile de masa vor reprezenta o optiune utila atat pentru salariati, cat si pentru angajatori, optiune care va exista in paralel cu tichetele pe suport de hartie“, a spus Pierre Gagnoud, directorul general al companiei emitente de tichete Edenred Romania, cu afaceri de 13 mil. euro anul trecut. Edenred emite tichete pentru un million de angajati din Romania, care sunt acceptate in 40.000 de unitati de alimentatie din tara, atat din mediul rural, cat si din cel urban.
Pret benzina: taxa de 10 centi ar scumpi litrul de benzina cu 10%, ar aprinde inflatia si ar reduce activitatea economica
Posibila introducere a unei noi taxe de 10 eurocenti pe litrul de benzina si motorina ar scumpi carburantii cu 55 de bani (la actualul curs de 4,443 lei pentru un euro) si ar putea introduce in buzunarele celor ce se ocupa de administrarea drumurilor jumatate de miliard de euro anual.
Bugetul de stat va beneficia si el de venituri suplimentare de 120 de milioane de euro, ca urmare a aplicarii taxei pe valoare adaugata (TVA) noii baze de impozitare care va include si noua taxa, scrie Capital.ro.
La pretul actual al benzinei, de 5,5 lei pe litru, cel mai redus la nivelul intregului an, noua taxa ar echivala cu scumpirea carburantilor cu 10%. Adoptarea unei astfel de masuri va avea insa dusmanii sai institutionali, printre care BNR, care este constienta de efectul pe care majorarea pretului la combustibili in va avea asupra inflatiei. Benzina si motorina au un impact deosebit asupra costurilor de productie si distributie al oricarui bun, ceea ce se va transforma intr-o presiune inflationista pe partea de oferta.
Grecul care face 5 milioane de euro pe an din slabiciunile romancelor
Evangelos Poulios a venit in Romania in urma cu 20 de ani si a inceput sa vanda covoare prelucrate manual. Dupa absolvirea facultatii de drept, si-a incercat norocul in domeniul investitiilor imobiliare, iar apoi s-a orientat spre retailul de haine, relateaza Business Magazin.
"Cine e mai bogat, cel care are un palat de 200.000 euro si datoreaza 200.000 de euro sau cel care are o casa de 100.000 de euro pentru care datoreaza 30.000 euro?" este metafora pe care o foloseste Evangelos Poulios, care a adus marca de haine BSB pe piata autohtona pentru a arata ca situatia economica din Balcani nu este chiar atat de neagra. El isi petrece cea mai mare parte a timpului in Grecia, tara natala, si in celelalte tari unde BSB este prezent, dar revine in Romania saptamanal. Lucru justificat mai ales prin faptul ca, din punctul de vedere al investitiilor, piata locala este cea mai importanta pentru afacerile sale, dupa cea din Grecia.
Compania a ajuns la 17 magazine, prin spatiul deschis recent pe Calea Victoriei, in Capitala, primul spatiu fiind inaugurat in urma cu sapte ani. Anul acesta, cifra de afaceri se va apropia de 5 milioane euro, in crestere fata de 2012, cand vanzarile s-au plasat la 4,3 milioane euro, iar profitul la 11%. Pe rafturi se gasesc haine pentru femei, la preturi de vanzare peste medie, de circa 200 de lei pentru o bluza si 400 pentru o rochie.
Seful METRO Cash&Carry Romania: „Exista un interes crescut in mediul rural pentru magazinele in franciza”
Lansat oficial in martie 2012, conceptul magazinelor de proximitate LaDoiPasi a atras in retea pana in acest moment aproximativ 640 de mici comercianti. Dusan Wilms, director general al METRO Cash&Carry Romania, sustine ca exista un interes crescut in mediul rural, unde alte modele de comert au un grad de penetrare mai scazut, noteaza Wall-Street.ro.
Wall-Street.ro: Cat timp a fost analizata lansarea francizei LaDoiPasi in Romania?
Dusan Wilms: Lansarea propriu-zisa a francizei LaDoiPasi, in martie 2012, a fost de fapt punctul culminant al multor activitati destinate revanzatorilor, incepute inca din anul 2008, cand METRO Romania a lansat Centrul de Competenta in Gastronomie si Centrul de Pregatire pentru Revanzatori. In acelasi an, am continuat printr-un program de remodelare a magazinelor, numit Trade Support & Partnership, prin care am reusit, pana la lansarea francizei LaDoiPasi, sa oferim asistenta in remodelarea unui numar de peste 2.000 de magazine din tara, in concordanta cu propriile lor necesitati de business.
WS.ro: Ce v-a convins ca acest proiect va avea succes pe piata locala?
Dusan Wilms: In primul rand, contextul international – la momentul respectiv, in 2012, state precum Polonia aveau deja propriile retele de franciza de foarte mare succes pe piata locala, atingand cifre semnificative din punctul de vedere al magazinelor deschise, in timp ce in Romania acest sistem nu fusese inca implementat.
Chiria pe pamantul tarii nu se plateste. ADS sta pe 53 de milioane de euro, nerecuperati de 10 ani
Agentia Domeniilor Statului are de recuperat de la persoane fizice si companii in jur de 85 de milioane de euro, dintre care in jur de 62% sunt datorii cu o vechime de pana la 10 ani. De la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura Civila , incasarile din executari silite au scazut de cateva ori, informeaza Economica.net.
Mari companii din industria agricola, dar si persoane fizice au acumulat catre Agentia Domeniilor Statului, institutia care administreaza terenul tarii, datorii in valoare totala de 381.327.665, adica in jur de 85 de milioane de euro. Sunt bani pe care cei care exploateaza suprafete de teren in urma unor contracte cu statul si de pe urma carora obtinut anumite venituri ar fi trebuit sa ii vireze ADS in contul redeventelor, arendelor sau chiriilor.
Cei mai mari dintre ei, in functie de valoarea datoriilor, sunt, din datele ADS : SC TCE 3 Brazi SRL, companie detinuta de Culita Tarata si care exploateaza mare parte din Insula Mare a Brailei (datorii de 99 de milioane lei in iunie 2012), Asociatia Agricola Isagri Posta Calnau -controlata de omul de afaceri George Ivanescu- (datorie de 17,1 milioane lei in iulie 2012), Asociatia Agricola Toamna Bogata-aflata in insolventa ( 16,2 milioane lei in iulie 2012), SC Agricola SA Dumbraveni si SC Agrozootehnica SA Vedea.
Cum a adus Brunello Cucinelli capitalismul umanist in moda si cum e sa fii un ,,Don Quijote” al luxului
Emana aceeasi simplitate sofisticata care i-a consacrat creatiile vestimentare si recunoaste cu mandrie ca este un baiat de taran care si-a dorit din rasputeri sa-si depaseasca conditia. Cu modelul sau de capitalism umanist, Brunello Cucinelli viseaza sa schimbe o lume a luxului pe care o domina, dar cu care nu are nimic in comun. Are, in schimb, mai-totul in comun cu Don Quijote, potrivit Forbes Romania.
Este recunoscut drept regele casmirului, compania care ii poarta numele este listata la bursa, iar colectiile sale rafinate si scumpe se vand in aproape 100 de magazine monobrand din toata lumea. Totusi, la o intalnire fata-n fata cu Brunello Cucinelli, trebuie sa lasi la usa orice asteptari privind discursul unui om care se invarte, de 35 de ani incoace, in lumea luxului. Si caruia, dupa cum el singur recunoaste din primul minut, nici macar nu-i place acest cuvant, „lux“. Ii place, in schimb, o sintagma putin mai concreta: „lucruri bine-facute“.
Google, revoltat ca Guvernul american si-ar fi bagat nasul in documentele sale
Agentia Nationala pentru Securitate a Statelor Unite, cea care s-a aflat in ultimele luni in centrul mai multor scandaluri de spionaj, neaga ultimele acuzatii aduse intr-un raport al Washington Post, cum ca ar fi spart serverele Google si Yahoo! de peste hotare, relateaza CNN in pagina electronica.
Directorul NSA, Keith Alexander, a declarat ca agentia pe care o conduce nu acceseaza ilegal serverele companiilor de Internet, scrie CNN. “Serverele si tot ceea ce facem cu ele, o facem in conlucrare cu acele companii. Sunt obligate sa lucreze cu noi. Nu e ca si cum un tribunal le-ar fi rugat daca nu cumva vor sa ne dea si noua niste date. Este vorba de o obligatie. Si sunt cereri specifice date printr-un ordin judecatoresc. Dar NSA nu sparge baze de date, ar fi ilegal sa facem asta. Asa ca nu stiu despre ce e raportul, dar pot sa va asigur ca nu avem acces la serverele Google ori Yahoo!. O facem printr-un ordin judecatoresc”, a declarat Alexander.
SUA critica politica de crestere a Germaniei
Statele Unite critica politicile economice germane, spunand ca modelul de crestere a exporturilor dauneaza zonei euro si, la nivel mai mare, intregii economii globale, potrivit BBC.
In raportul sau bianual, Trezoreria SUA sustine ca cererea de consum din Germania a inregistrat o crestere “anemica”, dar face referiri si la yuanul chinezesc, pe care il considera inca o data “puternic subevaluat”. Raportul a mai adus si in trecut critici asupra politicilor asiatice, dar in ceea ce priveste economia germana, acuzatiile sunt o raritate. “Ritmul anemic de crestere a cererii interne pentru Germania si dependenta sa de exporturi au ingreunat echilibrul, intr-un moment in care multe alte tari din zona euro se afla sub o imensa presiune”, se arata in raportul Trezoreriei.