Suntem cei mai indatorati europeni raportat la venituri. Romanii platesc anual rate la creditele contractate de la banci de 6 mld. euro

Cei 4,3 milioane de clienti persoane fizice care au credite in derulare platesc pe parcursul unui an rate la banca de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei). Practic, romanii platesc pe rate la fel de mult cat cheltuiesc intr-un an in hipermarketuri, supermarketuri si magazine de tip discount (cu exceptia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de indatorare al populatiei cu credite contractate de la banci era la sfarsitul anului trecut de circa 23%, potrivit celor mai recente date ale BNR, scrie ZF.

Companiile care au primit cei mai multi bani din contracte cu statul anul trecut

Companiile FCC Construccion, Expert Petroleum si Termogaz Company au cele mai mari atribuiri de contracte din bani publici, derulate prin Sistemul Electronic de Achi­zitii Publice (SEAP), anul trecut, conform top 20 dupa valoarea achizitiilor publicate compilat de IPP.  Valoarea totala a fondurilor cheltuite de autoritatile contractante in proceduri de achizitii publice derulate anul trecut prin SEAP s-a ridicat la 15 mld. euro, in scadere cu 7% fata de anul anterior. In perioada 2010-2011, valoarea rulata prin SEAP crescuse cu 58%.  In majoritatea cazurilor, criteriul cel mai des folosit in atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut, iar un sfert din banii cheltuiti in achizitii publice a provenit din fonduri europene, noteaza ZF.

1,31 MILIARDE de euro: factura pe care toti romanii o platesc in fiecare an evazionistilor din domeniul alimentar. 3 retele, mod de operare: ABATORUL, PORTBAGAJUL si FAINA

Statul pierde anual circa 1,31 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din principalele ramuri ale industriei alimentare, potrivit calculelor Gandul. Cea mai mare suma, 600 de milioane de euro, nu mai ajunge la stat din cauza evaziunii fiscale din sectorul moraritului si al panificatiei, unde evaziunea ajunge sa reprezinte pana la 60% din aceasta piata evaluata la un miliard de euro pe an.  Alte 480 de milioane de euro se pierd anual, potrivit estimarilor Gandul, din sectorul legumelor si fructelor, o piata de 800 de milioane de euro, iar restul de 230 de milioane de euro nu mai ajung in visteria statului din industria carnii.  Cel mai recent caz de evaziune in industria alimentara, cu un prejudiciu de circa 50 de milioane de euro, este anchetat in prezent de DNA si il implica pe senatorul PSD Niculae Badalau, conform gandul.info

Un bancher intrebat despre IPO-ul Romgaz: "Credeam ca s-a terminat". Cea mai mare oferta din istoria Romaniei merge catre un succes aproape anonim

Luni, in ultima zi in care investitorii mai puteau subscrie actiuni cu discount 5% in oferta publica initiala (IPO) facuta de Romgaz, am facut un scurt tur al bancilor care distribuie titlurile producatorului de gaze naturale. La fata locului, cateva persoane interesate sa subscrie, unitati bancare in care nimic nu iti aminteste ca zilele aceasta se desfasoara cel mai mare IPO din istoria Romaniei, dar si bancheri care invatau sa completeze ordinele de subscriere cu manualul in mana. Investitorii deja prezenti pe BVB au preferat sa subscrie direct prin intermediul firmelor de brokeraj cu care lucrau deja.  Actiunile Romgaz sunt distribuite prin intermediul unitatilor Raiffeisen, BCR, la sediul casei de brokeraj Intercapital Invest (subcontractor al ofertei), dar si prin intermediul majoritatii firmelor de brokeraj care opereaza pe Bursa, potrivit Wall-Street.ro.

Gica Popescu a inchiriat o parte din Doldora catre belgienii de la Mega Image

Fostul fotbalist Gica Popescu, care a dezvoltat alaturi de doi parteneri de afaceri un centru comercial denumit Doldora, in apropierea pietei Rahova din Bucuresti, a inchiriat un spatiu al acestuia celor de la Mega Image, arata ZF.

Afaceri murdare pe seama alimentelor pentru saraci

Peste 24 de milioane de euro din fondurile europene alocate Romaniei pentru ajutorarea saracilor au fost deturnate si au ajuns in conturile din Cipru ale unei firme bulgaresti.  In timp ce mii de saracii din intreaga tara se calca zilnic in picioare la cozi interminabile pentru o punga cu orez, ulei sau  faina, unii isi insusesc milioane de euro din fondurile  europene destinate acestui program umanitar. Anul trecut, mai mult de o treime din aceste fonduri, adica peste 24 de milioane de euro, din cele 60,7 milioane alocate Romaniei, au fost deturnate, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor, informeaza Capital.

Apple prognozeaza vanzari mai scazute in perioada sarbatorilor, pe fondul cresterii Samsung

Americanii de la Apple prevad vanzari mai scazute pentru sezonul sarbatorilor de iarna, pentru prima oara in ultima jumatate de deceniu, ceea ce inseamna ca iPhone-urile si ipad-urile incep sa isi piarda din popularitatea de odinioara si nu mai reusesc sa convinga consumatorii, pe masura ce piata devine suprasaturata de gadgeturi mobile. Compania din Cupertino a anuntat ca veniturile pentru al patrulea trimestru se vor situa intre 55 si 58 de miliarde de dolari, de la 54,5 miliarde anul trecut, informeaza Bloomberg. Asta inseamna cele mai slabe cresteri incepand din 2008, cand castigurile au urcat cu 6% (anul acesta sunt asteptate sa urce cu 6,4%). In 2011 si 2012, vanzarile Apple din aceasta perioada cresteau cu peste 70%, dar in 2013 competitia este tot mai mare din partea Samsung.

Malaezia ajunge intr-un top 10 pozitiv al Bancii Mondiale, dovedindu-se “prietenoasa” pentru cei care vor sa faca afaceri acolo 

Malaezia urca pentru prima oara in topul zece al celor mai bune tari unde sa faci afaceri, realizat de Banca Mondiala. Tara a urcat intr-un singur an sase pozitii, de pe locul 12 ocupat in clasamentul de anul trecut, relateaza Bloomberg. Saltul a avut loc datorita inlesnirii procedurilor de inregistrare a unei firme sau obtinerea permiselor de constructie.  Malaezia ajunge astfel intr-o companie extrem de selecta, alaturi de Singapore, Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA si Danemarca, ce si-au pastrat pozitiile de anul trecut. In schimb, China a coborat cinci locuri pana pe 96, iar Marea Britanie a ajuns de pe sapte, pe zece. Pentru Malaezia, cheia succesului a fost reducerea birocratiei, dar si programele economice implementate de guvern.

Airbus cere ca toti operatorii de zbor sa ofere spatiu mai mult pentru pasageri in avioane 

Un studiu al London Sleep Centre arata ca scaunele cu o latime de 45,7 centimetri (18 inci) duc la o calitate a somnului cu 53% mai mare pentru pasageri, informeaza CNN Money.  Cei mai multi operatori de zbor ofera in prezent locuri cu o latime de 43,1 cm (17 inci). Airbus, care face parte din EADS (European Aeronautic Defence and Space), spera ca toate companiile aeriene sa adopte standardul de 18 inci pentru zborurile lungi. Analistii spun insa ca totul este mai mult o incercare de promovare proprie si un fitil aruncat in directia rivalilor de la Boeing, care produc avioane cu spatiu mai mic pentru pasageri. Cei de la Airbus sustin ca aeronavele lor respecta deja aceasta latime a scaunelor, si ca vechiul standard de 17 inci este depasit.