Una dintre cele mai surprinzatoare tranzactii din IT: Managementul Siveco isi rascumpara actiunile de la fondurile de investitii Enterprise Investors si Intel Capital, care detineau 32% din companie

Managementul firmei de software SIVECO este in negocieri avansate pentru a rascumpara de la fondurile de investitii Enterprise Investors si Intel Capital pachetul de actiuni de 32,5% detinut de acestea la compania de software, afirma surse din piata, citate de Ziarul Financiar.

Tranzactia nu este inca finalizata, dar partile sunt aproape de o intelegere. Nici managementul Siveco, nici reprezentantii Enterprise Investors nu au comentat ieri informatia.

Fondul de investitii Enterprise Investors, cu actionariat polonez, a intrat impreuna cu un alt fond de investitii, Intel Capital, in actionariatul SIVECO in anul 2005, cand afacerile companiei erau de 31 milioane euro. Fondurile au platit atunci 12 mil. $ (9,6 mil. euro) pentru 32,5% din actiuni - Enterprise Investors 22,5% iar Intel Capital 10% - deci compania a fost evaluata la aproape 30 mil. euro. Compania si-a dublat afacerile de la intrarea celor doua fonduri de investitii pana in prezent.

Ce trebuie sa faci pentru un job bine platit in 2014

Peste 700.000 de romani isi cauta in prezent un loc de munca si intampina dificultati in a fi angajati. In acelasi timp, unele studii realizate pe piata locala arata ca angajatorii planuiesc sa recruteze oameni din afara organizatiilor pentru posturile ramase vacante. catre ce domenii ar trebui sa se reprofileze somerii?

"Se observa o crestere a volumuli de recrutari externe, din afara companiei, peste media generala de 14,1%, pe de o parte in sectoarele in crestere cum este cel IT&C, cu o rata de recrutare externa de circa 40%, si pe de alta parte in sectoarele caracterizate printr-o rata mare a fluctuatiei, cum sunt retailul, cu aproape 39%, bunurile de larg consum, 18%, si productia industriala, cu o rata de recrutare externa de aproape 19%", spune Horatiu Cocheci, senior manager in cadrul firmei de consultanta si audit PwC Romania si sef al departamentului de consultanta in HR din cadrul companiei, citat de Business Magazin.

Estimarile realizate pe baza studiului Saratoga 2013, care analizeaza eficienta capitalului uman, raman valabile si pentru inceputul anului viitor, scenariu confirmat si de unii recrutori si directori de resurse umane.  Intrebarea pe care o adreseaza cel mai des candidatii se refera la ce competente trebuie sa dezvolte si pentru ce post pot sa aplice pentru a fi siguri ca ies din randul somerilor sau ca reusesc sa isi schimbe jobul la final de an sau in primele luni ale lui 2014.

Cat de iminenta e cresterea taxelor si ce efecte ar avea pentru economie

Nesatisfacut de incasarile bugetare pe care le-a programat, dar nu le-a pus si-n buzunar, Guvernul pare a fi pus gand rau cotei unice. Statul vrea din ce in ce mai multi bani si istoria arata ca in anii electorali, cum e urmatorul, nu se abtine de la cheltuieli, chiar daca economia nu se simte prea bine, relateaza Economica.net.

In scenariul imaginat de Guvern, cresterea cotei unice, de la 16 la 22%, ar urma sa fie contrabalansata partial de o scadere de doua puncte a taxei pe valoare adaugata la 22%.

Motivul posibilelor schimbari fiscale? Guvernul nu strange suficienti bani la buget. In opt luni scurse din acest an, veniturile erau la 21,2% din PIB, foarte aproape de nivelul de 21,4% din PIB inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut – in termeni nominali a strans mai mult decat in 2012. Insa, cand a facut legea bugetului, statul s-a gandit ca ar vrea sa incaseze din taxe si impozite 33,4% din PIB in 2013, cu 0,5 pp mai mult decat in 2012, la un deficit de 2,3%. Pe ce s-a bazat?

Interviu cu seful ANPCPPS: “Daca fiecare dintre noi am cere bon fiscal comerciantilor, 50% din problemele evaziunii ar disparea”

Se intampla tot mai des ca si clienti sa ne lovim de comercianti care in mod voit se feresc sa elibereze bon fiscal motivand scuze de genul “casa este inchisa”, cand, de fapt, casa ar trebui sa se inchida odata cu inchiderea efectiva a magazinului, informeaza Wall-Street.ro. Explicatii de acest gen cu siguranta ati primit in diferite ocazii si de la comercianti din industrii diferite, de la HORECA, la supermarketuri sau chiar si la operatorii de taxiuri.

Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Sorin Mierlea (foto), presedinte al A.N.P.C.P.P.S. (Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania), a precizat ca solicitarea bonului fiscal trebuie sa vina nu doar dintr-o atitudine antievazionista, ci sa reprezinte pentru fiecare dintre noi un document justificativ al achizitiei si efectuarii platii catre respectivul comerciant.

“Daca fiecare dintre noi am cere bon fiscal, 50% dintre problemele cu evaziunea din Romania s-ar rezolva. Bonul fiscal nu trebuie cerut doar pentru fiscalizare, ci din perspectiva de a avea un produs mai sigur. Tot ceea ce trece printr-un registru inseamna monitorizarea, deci un control mai sigur a ceea ce cumparam”, a spus Mierlea, in dialogul cu jurnalistul Wall-Street.ro.

Dan Sucu isi face planuri pentru inca 20 de ani de Mobexpert

Afaceri de peste 100 de milioane de euro, 32 de magazine la nivel national si investitii totale de peste 76 de milioane de euro. Asa se rezuma businessul lui Dan Sucu, afacere care intra intr-o noua etapa de dezvoltare, potrivit Capital.ro.

De 20 de ani face ce stie mai bine, mai exact, mobileaza casele romanilor, iar compania pe care a fondat-o in urma cu doua decenii, Mobexpert, continua sa fie liderul pietei.  Semn evident ca Dan Sucu a tinut pasul cu moda, dar mai ales cu preferintele romanilor in materie de „home design“.

Discret, limitat la afacerile cu mobila, Sucu este unul dintre primii antreprenori ai Romaniei postdecembriste si unul dintre putinii care si-au cladit businessul de la zero si fara contracte cu statul. Privind in urma, nu poate spune ca se faceau mai usor afacerile la inceputul anilor ’90. „Atunci se pierdea mult timp cu chestiuni administrative. Nu era competitia din zilele astea, dar erau o mie de piedici mici ce trebuiau rezolvate. Imi amintesc ca stateai cu un produs in vama si trei-cinci zile“, povesteste Dan Sucu pentru Capital. Putini stiu ca businessul Mobexpert a fost demarat cu o investitie de 50.000 de dolari, bani obtinuti din vanzarea unui apartament din Bucuresti.

Dupa 127 de ani de vanzare directa, Avon trece pe online. CEO-ul pe Romania: „Online-ul e viitorul. Lansam un fel de franciza”

Dupa 127 de ani de traditie in vanzarea directa, una dintre cele mai mari companii de cosmetice din lume a anuntat, marti, lansarea unei platforme online care permite clientilor sa comande produsele direct de pe internet. Oficialii Avon au vorbit, in cadrul unei conferinte sustinute la Bucuresti, despre noua strategie de business din Romania, in contextul declinului financiar raportat global, scrie Incont.ro.

„In ultimii cinci ani am incercat sa fim cat mai flexibili. Am ales sa investim mai mult in online, pentru ca ne ofera o segmentare de piata mai buna”, a declarat Razvan Diratian, CEO Avon Cosmetics pentru Romania si Moldova, intr-un interviu acordat incont.ro.
 
Diratian a recunoscut, totodata, ca din 2008 incoace, Avon s-a axat pe reduceri si promotii de pana la 70% in fiecare campanie, dar si pe diversificarea produselor, de la cosmetice, la imbracaminte, accesorii (bijuterii, ceasuri, genti) si obiecte de decor.

Ratingul perfect al Noii Zeelande, analizat de Moody`s

Agentia de rating Moody`s ia in considerare scaderea ratingului de tara al Noii Zeelande, in prezent evaluat la „AAA”, valoarea maxima, pe fondul ingrijorarilor ca deficitul de cont curent ii mareste vulnerabilitatea la socurile externe, informeaza Bloomberg.

Noua Zeelanda se bazeaza pe investitiile de peste hotare, asa ca este mai expusa decat alte natiuni la crizele firmelor mari, cum a fost cazul scandalului recent de contaminare a laptelui. Guvernul premierului John Key vinde actiuni in companiile de stat, ca sa finanteze infrastructura si sa mai scada din datorii, dar agentiile de rating Standard&Poor si Fitch au redus deja ratingul tarii inca din septembrie 2011.

Scad rezervele de vin din lume

Lumea risca sa ramana fara vin si sa nu mai faca fata cererii. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii de la Morgan Stanley, una din cele mai importante banci de investitii din lume, cu sediul in New York. Potrivit raportului Morgan Stanley, citat de CNN, industria este deja in urma, cererea depasind productia cu aproape 300 de milioane de sticle pe an. Si asta se intampla in ciuda faptului ca, la nivel global, exista un milion de producatori, care fac cate 2,8 milioane de sticle pe an fiecare, dintre care jumatate numai in Europa.

Anul trecut, productia mondiala a scazut cu peste 5%, la cel mai mic nivel din anii ’60, din cauza vremii neprielnice din Franta si Argentina. In Europa, scaderea a fost de 10%, in timp ce consumul global a urcat cu un procent. Cei mai mari consumatori de vin sunt francezii, urmati de chinezi.

Moneda care ar putea transforma Africa

India a aratat ca tehnologia poate fi folosita in interesul oamenilor, la scara foarte mare. Lansat in 2009, programul national de identificare Aadhar, a inregistrat 500 de milioane de indieni intr-un registru national pe baza unui cod numeric si a datelor biometrice. Astfel de programe de identificare ar putea fi disponibile si in Africa, in urmatorii trei ani, fiind chiar implementate in telefoane, avand in vedere ca peste jumatate dintre tinerii africani detin deja cate un smartphone, noteaza Financial Times. Pentru o si mai mare siguranta a datelor, urmatorul pas ar fi inlocuirea tranzactiilor in bani cash cu cele in monede virtuale. In urmatorul deceniu, folosirea monedelor virtuale va deveni un standard, inclusiv pentru populatia saraca.