Insolventa Hidroelectrica in cifre: profit lunar de 10 mil. euro si minus 300 de angajati

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari produ­catori de energie, a trecut in cele zece luni de la intrarea in insolventa de la o pierdere de aproape 50 de milioane de euro in iunie 2012 la un profit brut de peste 10 milioane de euro in luna februarie, arata un set de informatii financiare transmis de administratorul judiciar al companiei, firma Euro Insol, controlata de avocatul Remus Borza, scrie Ziarul Financiar. Exercitiul facut acum de companie, care a publicat un document in care este analizata evolutia principalilor indicatori financiari, poate fi considerat o premiera in contextul in care inainte de intrarea in insolventa singurele rapoarte complete despre activitatea sa au fost publicate de catre Fondul Proprietatea (FP), actionarul minoritar al Hidrolectrica. De exemplu, abia in vara anului 2011 FP a scos la iveala situatiile financiare si rapoartele administratorilor pentru cele mai mari 20 de companii pe care le are in portofoliu printre care s-a numarat si Hidroelectrica.

Statistic, suntem ca nemtii: Bucurestiul, egalul Berlinului la PIB per capita

Statisticile europene arata o disparitate foarte mare intre regiunile Romaniei. In timp ce Bucurestiul are o valoare a productiei de bunuri si servicii per capita peste media Uniunii Europene, cu exceptia Vestului tarii, celelalte regiuni sunt la coada listei, la fel ca si anul trecut, noteaza economica.net. Regiunea Bucuresti-Ilfov avea un produs intern brut per capita, calculat la puterea de cumparare (PPS), de 27.100 de euro la sfarsitul anului 2010, in crestere cu 1.000 de euro fata de anul 2009, adica 111% din media UE 27, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, nivel egal cu cel inregistrat in 2009. La nivel nominal, PIB per capita a fost de 13.800 de euro in 2010. Aceasta este de departe regiunea din Romania cu cel mai mare PIB – datele statistice arata ca Bucurestiul si Ilfovul sunt responsabile pentru productia unui sfert din PIB-ul Romaniei, cu 31,1 miliarde de euro la nivelul anului 2010 (in crestere cu aproape 2 miliarde de euro fata de 2009), din 124,3 miliarde de euro PIB la nivelul tarii.

O portie de Crispy Strips cu seful KFC si Pizza Hut: Apreciez concurenta, imi place sa o bat!

Nu sunt un om usor de surprins dar chiar nu ma asteptam ca cineva sa poata face, si inca pasional, metafore legate de produsele KFC. Chiar i-am recunoscut lui Mark Hilton, director general al brandurilor Yum! in Romania, ca nu as fi putut gasi vreo legatura intre diminetile frumoase, adieri de vant placute, rasarit cald de soare si aripioarele (oricat de fragede ar fi ele) de la KFC. Intalnirea cu britanicul Mark Hilton (48 de ani), CEO peste KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, Paul, Hard Rock Café si Cinnabon in Romania s-a dovedit a fi una chiar delicioasa. Am fost invitat la KFC Drive Through-ul de langa Baneasa shopping City – deloc intamplator de altfel, avand in vedere tinta anuntata anterior de Mark, de a pune accent pe servirea direct in masina, scrie wall-street.ro. Mark Hilton nu este strain de Romania. Vine in tara inca din 1997, primind insa functia de CEO peste brandurile Yum! in septembrie 2011. “Infrastructura Romaniei s-a schimbat extraordinar de mult in acesti ani. Au aparut mai toate brandurile internationale, mall-uri, centre de shopping mari. Aeroporturile se dezvolta si ele. Acum, daca si strazile se ridica la inaltimea asteptarilor, este discutabil”, puncteaza, la inceputul dialogului nostru de peste o ora si jumatate, CEO-ul brandurilor Yum!. De altfel unul dintre motivele pentru care Mark Hilton a acceptat jobul este faptul ca ii place foarte mult Romania, dar mai ales romanii.

Chinezii construiesc autostrazi la 100 de km de Romania. Pe banii lor

Peste 700 de milioane de dolari (aproximativ 500 de milioane de euro). Atat vor sa scoata chinezii din buzunar ca sa consutriasca o autostrada aflata la mai puțin de 100 de km de granița cu Romania, noteaza capital.ro. Mai precis, este vorba despre centura in regim de autostrada a Belgradului, capitala Serbiei pe care compania China Machinery Engineering Corp o va construi in cadrul unui parteneriat public privat ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii. Bucata de autostrada la care vor lucra chinezii face parte din asa numitul Coridor XI, despre care se spune ca va pleca din Timișoara și va face legatura cu orașul Bari din Italia. Conform proiectului, autostrada ar pleca din Timisoara, prin Varset, Belgrad, Cacak, apoi prin Podgorica si Bar, ajungand deci in Muntenegru, de unde se poate asigura o legatura catre Bari, in Italia. La finalizare, noua autostrada va avea in jur de 600 de kilometri.

Bataie pe publicitatea de 1,5 milioane de euro de la Metrou

Noul sef al Metrorex, Aurel Radu, vrea sa schimbe firmele care gestioneaza publicitatea din subteran. Negocierile sunt dure, miza fiind de 1, 5 milioane de euro pe an: „Acum noi am venit la putere!”. Rugat să dea explicatii, Radu ne-a raspuns, iritat: „ Sunteti de la SRI, cumva?”. In subteran se pune publicitate oriunde si pe bani grei: pe titlurile de calatorie, pe manerele din metrou, pe panouri uriaae sau chiar pe jos, scrie Evenimentul Zilei. Tot panotajul publicitar de la Metrou este gestionat de patru firme: Beta Cons, Lemon Desing, Spectacular şi Sindomet, care au castigat licitatii. Ultima, deţinuta de Sindicatul Liber Metroul, condus de Ion Radoi, gestioneaza, in exclusivitate, toate spatiile comerciale din subteran. Actualul director general al Metrorex, Aurel Radu, numit sef dupa numai patru luni de cand a fost angajat ca si inginer stagiar, a luat la puricat contractele si le-a pus gand rau celorlalte firme, potrivit surselor EVZ.

„Un tractorist bun castiga 1.000 de euro“

Monika Puiu, managing partner al distribuitorului de utilaje agricole NHR Agropartners, care vinde in Romania tractoarele si combinele produse de italienii de la New Holland, a declarat ca un tractorist bun angajat intr-o ferma industriala a ajuns sa castige si 1.000 euro/luna. „Clientii mei (fermierii - n.red.) platesc si 1.000 de euro pe luna pentru un tractorist, pentru unul bun care nu fura motorina, spre exemplu. Sunt unii fermieri care vor sa pla­teasca un tractorist cu 1.000 lei/ luna si ii dau pe mana un utilaj care poate fi stricat iar o repa­ratie la tractor poate costa si 10.000-15.000 de euro“, a spus Monika Puiu, potrivit zf.ro. In luna octombrie a anului trecut salariul mediu net din agricultura era de 1.132 lei/luna (254 euro/luna), acesta fiind cu o patrime mai mic decat salariul mediu net. Sefa NHR Agropartners a mai spus ca in ultimii zece ani agricultura romaneasca s-a dezvoltat dar nu in acelasi ritm cu Polonia, o piata similara cu cea locala. Ea a adaugat ca productia agricola de cereale poate creste usor de la 19 mil. tone acum la un potential de 30 mil. tone.

Telefonul mobil ia locul portofelului

Platile digitale efectuate prin intermediul dispozitivelor mobile vor lua locul banilor lichizi. Platile prin SMS sunt deja uzuale, urmeaza codurile QR si tehnologia NFC. Telefoanele mobile s-au transformat, in timp, din moft in necesitate, iar in prezent sunt multi cei care afirma ca ar fi mult mai grav daca ar pierde telefonul decat portofelul. Dar, intr-un viitor nu prea indepartat, oamenii nu vor mai face diferenta intre telefonul mobil si portofel, pentru ca operatorii de plati electronice, producatorii de telefoane mobile, operatorii telecom si institutiile financiare intentioneaza sa transforme celularele in portofele digitale, potrivit capital.ro. Prin intermediul tehnologiei NFC si al codurilor QR, compania americana ofera utilizatorilor posibilitatea sa plateasca direct la casa sau in timp ce se plimba printre rafturile magazinului. Prin NFC (Near Field Communication), acestia nu trebuie decat sa apropie smartphone-ul de dispozitivul special instalat la comercianti pentru a plati, iar prin coduri QR, acestea trebuie scanate cu camera telefonului si apoi se poate efectua plata.

Zona euro ia in calcul inchiderea a doua dintre cele mai mari banci din Cipru si inghetarea bunurilor

Ministrii de Finante din zona euro, care au pus presiune asupra Ciprului sa isi regandeasca sistemul bancar daca vrea sa primeasca imprumutul de zece miliarde de euro, iau acum in considerare masuri si mai drastice, spun patru oficiali europeni, citati de Bloomberg. Ministrii iau in calcul inchiderea a doua dintre cele mai mari banci din insula si blocarea bunurilor depozantilor neasigurati, au declarat sursele, care doresc sa ramana anonime, din cauza ca discutiile se afla inca in desfasurare. Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus vor fi divizate, formand o asa-zisa “banca rea”, care va gazdui bunurile inghetate din depozitele neasigurate. In acelasi timp, depozitele care au asigurare, sub pragul de 100.000 de euro impus de Uniune, vor merge intr-o “banca buna” si nu vor fi afectate de nici un fel de taieri. Planul, sprijinit de FMI si BCE, fusese initial respins la negocierile de saptamana trecuta.

Banii virtuali incep sa fie reglementati, la fel ca cei fizici

Statele Unite vor aplica monedelor virtuale o lege ca sa impiedice spalarea de bani, in urma ingrijorarilor ca noile forme monetare de pe internet sunt folosite pentru intreprinderea unor activitati ilegale, scrie Wall Street Journal. Asta inseamna ca firmele care vor emite sau vor intermedia schimbul acestor monede vor fi acum verificate si reglementate in acelasi fel ca orice alta institutie emitenta. Acestea vor trebui sa aiba o evidenta contabila si sa emita rapoarte pentru tranzactiile mai mari de 10.000 de dolari. Mai mult, oricine va conduce o tranzactie in numele altei persoane, va fi subiectul unei verificari suplimentare. Popularitatea crescanda a monedelor virtuale a inceput sa ridice ingrijorari cu privire la dreptul la intimitate de pe internet, situatiei si asa complicate a monedelor clasice si nevoii de cand lumea de a folosi banii in scopuri ilicite.

Warren Buffett intra din nou in top 3 al bogatilor Planetei

Miliardarul american Warren Buffett este din nou a treia cea mai bogata persoana din lume, relateaza Bloomberg. Investitorul in varsta de 82 de ani si-a recastigat pozitia, dupa ce locul sau a fost luat anul trecut de mogulul din retail, Amancio Ortega. Sustinute de o crestere de 49% in ultimul trimestru, actiunile detinute de american in Berkshire Hathaway Inc. au crescut cu inca 14 procente in acest an. Averea sa a atins astfel 54,6 miliarde de dolari, cu 6,7 miliarde mai mult decat anul trecut. Revenirea lui Buffett a fost posibila datorita faptului ca afacerea lui Ortega, care detine, printre altele, brandul Zara, a inregistrat in ultimul timp pierderi, pe fondul ingrijorarilor ca recesiunea din Spania va afecta si domeniul modei. Averea sa este acum evaluata la 54,3 miliarde de dolari, cu 3,2 miliarde mai putin decat anul trecut.

China ar putea fi de vina pentru recentul atac cibernetic lansat asupra Coreei de Sud

Atacul cibernetic asupra bancilor si televiziunilor din Coreea de Sud a venit de pe o adresa de internet din China, spun oficialii sud-coreeni, potrivit BBC. Miercuri, trei televiziuni din Coreea de Sud si trei banci au fost afectate de plantarea unui program malitios, insa identitatea exacta a celor care au pus la cale planul nu a fost confirmata inca. In atacuri asemanatoare care au avut loc in 2009 si 2011, vina a fost aruncata asupra Coreei de Nord. “Hackeri neidentificati au folosit o adresa de IP din China, ca sa aiba acces la serverele a sase organizatii media si financiare, si sa le afecteze sistemul informatic. La aceasta ora, depunem toate eforturile sa luam urma originii atacatorilor si suntem deschisi oricaror scenarii”, a declarat Park Jae-moon, din cadrul Departamentului de comunicatii al Coreei de Sud.

S-a stabilit data pentru referendumul privind independenta Scotiei

Scotienii vor vota pe 18 septembrie 2014 daca doresc sa mai fie legati de Marea Britanie, sau vor sa se desprinda ca stat independent, a declarat joi Alex Salmond, prim-ministru in parlamentul semi-autonom al Scotiei, citat de Wall Street Journal. Anuntul asupra zilei de 18 septembrie a dat startul unei campanii intense, care se va derula pe parcursul a 18 luni. Scrutinul va avea loc la doar cateva luni dupa ce Scotia va sarbatori 700 de ani de la victoria militara de la Bannockburn, impotriva Angliei. “Votul va oferi scotienilor posibilitatea sa isi foloseasca resursele vaste si talentul pentru a construi o tara mai buna, sau sa continue cu sistemul impus de Westminster, care nu ne avantajeaza deloc”, a declarat Salmond. Acesta incearca sa convinga populatia ca, numai in urma ruperii oricaror legaturi cu Londra, Scotia va putea sa intre in randul micilor, dar bogatelor tari europene.