Ziarul Financiar: WSJ: Microsoft este acuzata ca a dat mita pentru obtinerea unor contracte cu statul

Parteneri ai Microsoft sunt suspectati ca au dat mita pentru contracte de 104 mil. euro si 57 mil. dolari cu Guvernul, semnate in anii 2008 si 2009. “Ce rol au avut D-Con.Net Elvetia si Claudiu Ionut Florica?”, se intreaba Ziarul Financiar. Gabriel Sandu, fost ministru PDL: “Eu am refuzat sa platesc acea suma de 26 de milioane de dolari si de aici a pornit un scandal enorm cu Fujitsu si cu Microsoft. (...) Nici nu stiu daca am semnat eu contractul. Am simtit ca frige tare si am vrut sa stau departe de el”, a declarat acesta pentru ZF. Departamentul pentru Justitie si Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) din SUA au demarat o investigatie privind un posibil caz in care reprezentanti ai companiei Microsoft si parteneri ai producatorului de software ar fi oferit mita unor oficiali guvernamentali din China, Romania si Italia in schimbul unor contracte pentru software, a scris marti seara publicatia americana Wall Street Journal, cel mai cunoscut ziar de business din lume, citand surse apropiate autoritatilor federale.

Capital: Ce noutati aduce Codul insolventei

Romania ar putea deveni prima tara din UE care sa adopte un cod al insolventei. Proiectul, la care lucreaza 30 de specialisti in domeniul juridic, aduce numeroase modificari si va avea un impact substantial, in conditiile in care declararea insolventei pentru a scapa de datorii a devenit deja un fenomen national, potrivit Capital. "Codul insolventei va cuprinde tot ce inseamna legislatie in domeniu: preinsolventa, insolventa, dar si Legea falimentului bancar si Legea insolventei societatilor de asigurare. Proiectul ar trebui sa ajunga in toamna in Parlament", spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa. La proiectul finantat de Banca Mondiala lucreaza un grup de 30 de avocati si practicieni in insolventa, profesori universitari si reprezantanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai ANAF, ai Ministerului Finantelor si din Ministerul Justitiei, relateaza Capital.ro.

Wall-Street.ro: Alegeri la SIF-uri: "Vedetele" s-au ingramadit la cel mai popular dar si cel mai usor de lichidat SIF

Alegerile din aprilie pentru sefia SIF-urilor au atras o serie de nume importante din piata de capital romaneasca pe lista candidatilor, noteaza Wall-Street.ro. SIF Moldova (SIF2) este de departe cea mai disputata societate, apropierea conducerii fata de actionari, dar mai ales usurinta cu care portofoliul companiei poate sa fie lichidat fiind principalele motive pentru care nu mai putin de 21 de candidati se lupta pentru cele sapte locuri puse in joc. Seful Bancii Transilvania Horia Ciorcila, fiul politicianului PSD Viorel Hrebenciuc, fostul CEO al Bursei Valentin Ionescu, fondatorul Diverta Octavian Radu si brokerul Mihai Chisu, care reprezinta firma de intermediere controlata de Bogdan Juravle, sunt doar o parte din numele importante care candideaza la alegerile SIF Moldova din aprilie.

Mediafax.ro: Ponta: „Guvernul va inchiria sau cumpara un avion pentru presedinte si premier, dar cand vor fi bani”

Guvernul va inchiria sau va cumpara un avion care sa fie folosit ca aeronava oficiala a presedintelui sau a prim-ministrului, dar in momentul in care va avea posibilitatea financiara, a declarat premierul Victor Ponta, transmite Mediafax.ro. El a aratat ca este normal ca un sef de stat sau de guvern sa dispuna de un avion cu echipament special de comunicatii, dar a precizat ca actuala aeronava utilizata de Presedintie costa foarte mult. "Avionul ala costa enorm de mult (...) In momentul in care vom avea posibilitatea financiara, vom inchiria sau vom cumpara acest tip de avion care sa fie avionul oficial al presedintelui, al primului-ministru", a spus premierul. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara recent ca TAROM ar trebui sa renunte la aeronava prezidentiala Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro. Ponta a anuntat la randul sau ca Guvernul nu-i va retrage presedintelui Traian Basescu avionul cu care se deplaseaza la intalniri oficiale, ci cauta o solutie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi sa fie reduse, iar gradul de siguranta sa creasca.

Stirileprotv.ro: Ce inseamna sistemul After-School ce va absorbi 80 de milioane de euro din programul "Cornul si Laptele"

Din toamna sunt sanse mari ca elevii sa nu mai primeasca lapte si corn la scoala. Premierul ar vrea sa renunte la acest program, care rezista in invatamant de 10 ani, iar banii economisiti astfel sa fie redirectionati pentru dezvoltarea sistemului after-school. La mijloc sunt aproximativ 80 de milioane de euro, care ar putea acoperi cheltuielile unor centre, in care cei mici sa isi faca lectiile, sa manance si chiar sa doarma, informeaza Stirileprotv.ro.

La scoala 190 din Bucuresti, zilnic 60 de elevi raman dupa ore. Supravegheati de 5 invatatoare, ei isi fac temele, studiaza engleza, mananca si dorm. Toate activitatile sunt prinse intr-un program after-school, un soi de semi internat, pentru care parintii platesc lunar intre 400 si 600 de lei. Primaria a finantat proiectul cu 155 de mii de euro. Din acestia bani a fost amenajata cladirea. La aceasta suma se adauga acum lunar cate 450 de euro pentru utilitati, potrivit Stirileprotv.ro.

incont.ro: Bancile din Cipru raman inchise pana martea viitoare. Autoritatile de la Nicosia cauta solutii de finantare

Bancile din Cipru vor ramane inchise pana martea viitoare, potrivit unei surse din banca centrala cipriota, care a anuntat oficial, pe de alta parte, ca institutiile financiare nu vor fi deschise joi si vineri, relateaza AFP, preluata de Incont.ro. Sursa a precizat ca luni este o zi de sarbatoare publica, astfel ca bancile vor fi redeschise marti dimineata. Bancile din Cipru sunt inchise de la anuntul privind planul de salvare a tarii convenit sambata in Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro. Planul a fost respins marti de Parlamentul din Cipru, din cauza unei taxe de pana la 9,9% pentru depozitele bancare. Ministrul luxemburghez de Finante Luc Frieden i-a chemat pe ministrii de profil din zona euro sa se reuneasca rapid pentru un nou plan pentru Cipru, in urma respingerii taxei pe depozite. Partidele politice din Cipru si banca centrala urmeaza sa discute Planul B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare. Acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale, dar si un eventual sprijin din partea Bisericii, scrie Incont.ro.

Business Magazin: Cine este Dimitri Ribolovlev, oligarhul miliardar cu interese in Cipru

Dimitri Ribolovlev, aflat pe locul 119 in topul miliardarilor lumii, intocmit de revista Forbes, cu o avere de 9,1 miliarde de dolari, este cel mai important actionar al Bank of Cyprus, scrie revista Business Magazin. Ribolovlev, locul 13 in topul bogatilor din Rusia, este medic, dar in 1990 a intrat in afaceri cu ingrasaminte chimice, preluand compania Uralkali. In 1996, la 29 de ani, a fost acuzat ca a planuit uciderea unui partener de afaceri si a fost arestat timp de 11 luni. La proces a fost achitat iar unii jurnalisti din presa occidentala au speculat posibilitatea unui dosar "fabricat". In inchisoare Ribolovlev a fost "presat" sa isi vanda actiunile detinute la Uralkali, in schimbul unor mari sume de bani si a eliberarii sale. A refuzat si declara, intr-un interviu, ca este pregatit s stea si zece ani in inchisoare. In cele din urma a fost eliberat, dupa ce investigatorii au identificat adevaratii vinovati. In 2010 si-a vandut participatia la Uralkali cu 6,5 miliarde de dolari. In prezent detine un fond de investitii spacializat pe industrie. Oligarhul mai este cunoscut pentru faptul ca detine imobilul La Belle Epoque din Monaco, in valoare de 300 de milioane de dolari, o vila in Hawaii, pe care a cumparat-o de la Will Smits cu 20 de milioane de doalri, precum si fostul conac din Palm Beach al lui Donald Trump, pe care l-a cumparat in 2008 cu 95 de milioane de dolari, potrivit Business Magazin.

Bloomberg: Decizia guvernului de la Nicosia poate duce la prabusirea a doua banci importante din Cipru

Cel mai rau lucru pe care Cipru putea sa il faca, in afara de acceptarea ajutorului si a conditiilor impuse de liderii europeni, era respingerea acestora, noteaza Bloomberg. Miercuri, parlamentul a votat cu o majoritate convarsitoare impotriva respingerii propunerii de bailout asa ca oficialii trebuie sa vina cu un nou plan cat mai rapid, inainte ca intreg sistemul bancar al tarii sa se prabuseasca. “Vacanta bancara”, asa cum a fost numita, se va prelungi pana maine, cel putin, ca sa previna retrageri masive de bani din partea deponentilor. Insa, daca acestia erau pana acum ingrijorati ca economiile lor sunt in pericol, acum au si mai multe motive sa isi faca probleme. Potrivit Bloomberg, saptamana trecuta BCE a amenintat ca nu va mai acorda lichiditati in regim de urgenta pentru doua mari banci din Cipru, in absenta aprobarii programului de bailout. Acum, respectivele institutii sunt in pericolul de a se prabusi, scrie Bloomberg.

Wall Street Journal: Strategiile unui cofondator. Michael Dell isi vorbeste de rau propria companie

Michael Dell, fondatorul companiei IT care ii poarta numele, incearca sa convinga investitorii ca firma pe care a construit-o in 1984 si pe care o conduce de sase ani, are un viitor cat se poate de sumbru. Potrivit Wall Street Journal, CEO-ul se straduieste sa lase aceasta impresie, ca sa descurajeze eventualii rivali din cursa pentru achizitionarea companiei. Oferta pe care Dell a pus-o pe masa este de 24,4 miliarde de dolari, insa mai multi actionari considera ca pretul este prea mic fata de valoarea reala a brandului. Deocamdata nu au fost facute publice alte oferte de cumparare, insa miercuri au aparut informatii conform carora producatorul de calculatoare ar putea fi achizitionat total sau partial de catre o alta companie, afirma surse care sunt la curent cu situatia. In absenta unei contraoferte, Dell a propus ca un vot al actionarilor in acest sens sa aiba loc in iunie, sau la inceputul lunii iulie, dar fondatorul trebuie sa se grabeasca daca vrea ca oferta sa aiba sanse sa ii fie acceptata, scrie Wall Street Journal.

CNN: Piata muncii din China, in cumpana

China a inregistrat in ultima perioada un progres extraordinar, propulsand-o pe locul al doilea in topul mondial al celor mai mari economii, potrivit CNN. Succesul a fost insa construit pe spatele muncitorilor asiatici, care si-au parasit fermele din zonele rurale pentru a se muta in regiunile industriale. In prezent, o parte insemnata din totalul fortei de munca este reprezentata de tineri inteligenti, cu acces la informatie, care isi cunosc bine drepturile si sunt mai atenti la ofertele de lucru pe care le accepta. “Stau foarte mult pe internet si pe reteaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter. Iau usor legatura unii cu altii si, in cazul izbucnirii unei greve, posteaza imediat informatia, ca toata lumea sa afle despre ea. Au inceput chiar sa caute pe internet detalii despre drepturile pe care le au, in urma contractului de munca”, spune William Nee, reprezentantul unui ONG din Hong Kong, care apara drepturile angajatilor. Cea mai mare problema a tinerilor asiatici este ca nu se pot inregistra in orasele in care lucreaza, asa ca nu pot sa beneficieze de serviciile de educatie sau securitate, noteaza CNN. Drept urmare, tot mai multi iau in vedere intoarcerea in zonele rurale, cu atat mai mult cu cat si unele companii doresc sa isi mute sediile acolo, datorita costurilor reduse.

Financial Times: YouTube atinge un miliard de utilizatori

Compania americana Google a anuntat ca site-ul sau de continut video, YouTube, a atins un miliard de utilizatori, noteaza FT. Un record similar a fost obtinut de reteaua de socializare Facebook, in octombrie anul trecut, datorita numarului mare de vizitatori care au inceput sa foloseasca reteaua prin intermediul smartphone-urilor. “Daca YouTube ar fi o tara, ar fi a treia cea mai mare din lume, dupa China si India. Practic, o persoane din doua care navigheaza pe internet intra pe site-ul nostru”, se arata intr-o postare pe blog a YouTube. Cu toate astea, numarul mare de utilizatori ridica intrebari cu privire la costurile pe care le presupune difuzarea atator videoclipuri, si daca acest serviciu se dovedeste profitabil sau nu pentru Google. YouTube a fost lansat in februarie 2005, la un an dupa Facebook, si, la inceput, era condus dintr-un mic birou situat deasupra unui restaurant fast-food din San Mateo, California, informeaza Financial Times.