O saptamana de foc pentru Europa. Cutremurul francului elvetian va avea doua replici: sedinta BCE si alegerile din Grecia

Turbulentele de pe pietele financiare externe vor continua. Saptamana aceasta aduce doua evenimente care ar putea zgudui scena financiara si politica din Europa: sedinta de politica monetara de joi a BCE si alegerile parlamentare de duminica din Grecia. BCE este ultima dintre marile banci centrale ale lumii care nu a apelat la un program de printare de bani pentru achizitii de active, iar corul vocilor care cer ca banca centrala a zonei euro sa intervina in acest sens devine tot mai galagios pe masura ce problemele economiei zonei euro se acumuleaza, scrie www.zf.ro.

Situatia disperata a romanilor cu credite in franci elvetieni ajunge in Parlament. Ce solutii propun PSD si PNL

Situatia disperata a romanilor care au credite in franci elvetieni ajunge luni in Parlament. Biroul permanent al Comisiei de Buget Finante va decide daca cere sau nu o sesiune extraordinara pentru gasirea unor solutii. PSD propune restrucutrarea acestor imprumuturi prin programul supranumit "electorata". PNL ar vrea mai degraba crearea unui "mecanism de interventii pentru situatii de calamitate financiara". Ambele partide evita deocamdata sa spuna daca sustin sau nu conversia creditelor din franci in lei la un curs stabilit prin lege, noteaza www.stirileprotv.ro.

Creste dolarul. Merita sa economisim din nou in USD?

Dolarul american a ajuns, miercuri, sa aiba o valoare mai ridicata fata de euro decat avea la 4 ianuarie 1999, cand a fost introdusa moneda unica europeana, lucru care nu s-a mai intamplat de peste 9 ani. Moneda SUA era cotata la sub 1,1740 unitati pentru un euro, iar in vara anului trecut era cotata la aproape 1,4 unitati/euro. Implicit, dolarul s-a apreciat si fata de leu, scrie www.capital.ro.

Cerere slaba: Hotii de masini au sustras de doua ori mai putine autoturisme premium in 2014

Hotii de masini au sustras anul trecut de doua ori mai putine autoturisme premium, 117 unitati fata de 255 unitati in 2013 si nu au mai furat niciun exemplar de lux, potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). In total, au fost furate anul trecut din Romania 585 de masini, cu 30% mai putine decat cu un an in urma, cand au fost furate 838 de autoturisme, potrivit www.wall-street.ro.

Valoarea clientului din Romania. Cine si de ce calculeaza acest indice

Ce este valoarea in timp a clientului? Cine si de ce o calculeaza? Cui ii foloseste? Care sunt factorii care o influenteaza? In ce fel variaza in timp si de la o industrie la alta, de la individ la individ? Sunt doar cateva din intrebarile la care am invitat sa raspunda reprezentanti din toate domeniile. Valoarea unui client este un indicator folosit mai degraba in pietele avansate si sofisticate, prea putin folosit pe piata locala. Cert este insa ca firmele care l-au adoptat isi cresc si veniturile, si profitabilitatea,  scrie www.businessmagazin.ro.

Agentia Internationala pentru Energie: Pretul petrolului va incepe sa urce in a doua jumatate a anului, pe fondul scaderii productiei

Pretul petrolului va incepe sa urce in a doua jumatate a anului, pe fondul incetinirii ritmului de crestere a productiei in statele din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a estimat Agentia Internationala pentru Energie (AIE), relateaza Bloomberg. Agentia a revizuit in scadere avansul productiei de petrol din statele din afara OPEC, cu 350.000 de barili pe zi.

Revolutia industriala a secolului XXI. Imprimantele 3D transforma radical economia, iar consecintele sunt imprevizibile

Imprimantele 3D, considerate mult timp dispozitive mai degraba anecdotice, isi gasesc utilizari multiple, mai ales in industria de aparare, care ar putea anunta o noua revolutie industriala, potrivit expertilor. Pentru multi, imprimantele 3D raman un simplu dispozitiv util pentru reproducerea unor figurine banale din plastic, dar, odata cu expirarea recenta a mai multor brevete cruciale, noi imprimante capabile sa utilizeze metale, lemn sau tesuturi vor deveni mult mai accesibile, lasand loc unei revolutii istorice pentru industria manufacturiera, scrie Mediafax.

Grexit 2015: Banca centrala de la Atena cere BCE ajutor financiar de urgenta. Banii, destinati sustinerii bancilor comerciale, in cazul in care extrema stanga preia puterea

Banca centrala de la Atena a cerut Bancii Centrale Europene (BCE) aprobarea pentru a acorda o facilitate stand-by de finantare de urgenta destinata protejarii bancilor grecesti in eventualitatea in care partidul de extrema stanga Syriza va castiga alegerile din 25 ianuarie, relateaza Reuters. Vineri, Eurobank si Alpha Bank, doua dintre cele mai mari banci din Grecia, au cerut bancii centrale din Grecia acces la linia de finantare de urgenta a institutiei.

Insule la pret de resedinta in Londra. Grecii isi vand “perlele” din Marea Egee mai ieftin cu 50% fata de perioada dinainte de criza

Preturile insulelor private din Grecia devin tot mai atractive pentru cumparatorii straini, inregistrand in medie un declin de pana la 50% de la debutul crizei financiare internationale, la sfarsitul lui 2008, relateaza Kathimerini. Doritorii pot intra in posesia unei insulite grecesti la un pret similar cu cel al unei case de dimensiuni medii din suburbiile Londrei. De exemplu, pretul cerut pentru insulita privata Mikri Lesvos, de langa insula Lesvos, este de numai 800.000 de euro.