Refrenul „economia duduie“ revine in actualitate, scoala din Romania care te plateste sa inveti si iti asigura un job dupa absolvire si cine si cu cat garanteaza pentru asigurarile de cutremur si inundatie
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Refrenul „economia duduie“ revine in actualitate. Ministerul Finantelor dubleaza estimarile de crestere economica pentru 2014
Ministerul Finantelor, prin vocea ministrului bugetului Liviu Voinea, anunta revizuirea estimarii de crestere economica pe 2014, de la 2,2% - procentul pe care este construit bugetul consolidat pe acest an – la peste 4%. De la Varsovia, unde s-a aflat la o reuniune a BERD, Voinea a anticipat ieri anuntul pe care Institutul National de Statistia (INS) urmeaza sa-l faca astazi cu privire la evolutia economiei in trimestrul 1 al lui 2014: „Ma astept la o crestere de cel putin 3,5% in primul trimestru, bazadu-ma pe cifrele privind productia industriala si consumul, date care sunt deja publice. Ceea ce inseamna, luand in calcul sezonalitatea, ca am putea avea o crestere de peste 4% a PIB-ului pentru intreg anul 2014“, scriue Ziarul Financiar.
Romania in UE - jumatatea goala a paharului
Ultimii sapte ani au fost evident in beneficiul tarii noastre. O spun atat calculele brute, cat si comparatiile subiective. Totusi, nu pot fi trecute cu vederea partile ceva mai putin placute ale aderarii. Conform unui sondaj realizat cu circa patru ani inainte de aderare, 66% dintre romani erau convinsi ca intrarea in Uniunea Europeana va avea efecte pozitive la nivel personal. Un deceniu mai tarziu, la sase ani dupa ce tara noastra a devenit membru UE, un alt sondaj a relevat ca 58% dintre romani considera ca aderarea le-a schimbat viata in rau. Dincolo de dispute, exista, totusi, un sambure de adevar in perceptia oamenilor de rand: aderarea la UE n-a fost nici pe departe acompaniata doar de efecte pozitive. Iar cei cu venituri scazute au fost cei mai afectati, noteaza www.capital.ro.
Scoala in care esti platit sa inveti si care-ti asigura un job la o companie straina imediat dupa absolvire. Da, e in Romania
Pentru tinerii din Romania, meseria nu mai este o bratara de aur, asa cum a fost pentru parintii lor, ci mai degraba o tinichea pe care prefera sa nu si-o lege de coada, chiar daca asta echivaleaza cu transformarea lor in someri cu sau fara diploma de bacalaureat dupa terminarea liceului. Datele de la ministerul Educatiei arata ca doar putin peste jumatate dintre locurile oferite in sistemul de invatamant profesional au fost ocupate in acest an scolar. Sunt insa si elevi care isi dau seama de potentialul pe care il are invatarea unei meserii in ceea ce priveste asigurarea unui loc de munca si a unui salariu decent. Asa este si Rares Tudose, elev la Scoala Profesionala Germana Kronstad”, prima de acest gen infiintata in Romania in 2012, dupa desfiintarea acestui tip de invatamant in 2009, in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu, potrivit www.gandul.info.
Cine si cu cat garanteaza pentru asigurarile obligatorii de cutremur si inundatie ale romanilor
Pool-ul de Asigurarea Impotriva Dezastrelor(PAID) a accesat un program de reasigurare care implica cele mai cunoscute nume din domeniu si care are o acoperire de pana la 525 de milioane de euro, de sapte ori mai mult decat vechiul program. Dupa schimbarea legii privind asigurarea obligatorie a locuintei in sensul reintroducerii obligativitatii detinerii unei polite PAD, Pool-ul de Asigurarea Impotriva dezastrelor a marit substantial si capacitatea programului de reasigurare. Potrivit conducerii PAID, noul program acopera daune potentiale de pana la 525 de milioane de euro, fata de 75 de milioane de euro in trecut. Retinerea proprie a PAID este de un milion de euro. Mai clar, in cazul unui eveniment major, PAID va suporta din surse proprii daune de pana la 1 milion de euro, restul fiind asumate de grupul de reasiguratori cu care a fost incheiat contractul, noteaza www.economica.net.
Doua croitorese din fabrica si-au facut propria afacere: au inceput cu doua masini de cusut, iar acum vand de 250.000 de euro
Mihaela Popa si Liliana Nigai au hotarat in urma cu 13 ani sa transforme pasiunea pentru cusut intr-un atelier de confectii pentru prescolari. Dupa ce au observat ca in piata exista o lipsa de caciulite pentru copii, au inceput sa creeze modele practice intr-o gama variata de masuri si culori. La inceput, nu aveau niciun angajat si lucrau cu doua masini de cusut de uz casnic pentru a produce circa 100 de caciulite pe luna distribuite magazinelor din Bucuresti. In 2011, brandul Piticot si-a mutat fabrica in sectorul 3 al Capitalei, iar ulterior au deschis un atelier si in judetul Calarasi. In prezent, au circa 30 de angajati care, in medie, produc 20.000 de caciuli pe luna pentru circa 200 de clienti persoane juridice din intreaga tara, dar si pentru clientii finali prin intermediul magazinului online al firmei, scrie www.businessmagazin.ro.
Cel mai bogat roman isi inchide fabricile, una cate una
Pretul cu care Ioan Niculae cumpara gazul pentru combinatele sale chimice a devenit prohibitiv pentru afaceri, iar el ameninta ca fabricile sale se vor inchide, intr-o luna. Niculae cere sprijinul statului cerind temperarea cresterilor de pret la gaze. In caz contrar, ameninta ca trimite 6.000 de salariati in somaj. Rand pe rand, patru din cele sase fabrici de ingrasaminte ale omului de afaceri Ioan Niculae s-au inchis, iar angajatii au fost trimiti in somaj. Acum cateva zile s-au inchis Amurco Bacau si Nitroporos Fagaras, dupa ce Donau Chem Turnu Magurele si Azochim Savinesti au fost inchise la inceputul acestui an. Doar Viromet Victoria si Chemgas Slobozia mai sunt deschise, insa si acestea avor fi inchise la sfarsitul acestei luni si 6.000 din cei 7.000 de salariati ai grupului InterAgro vor deveni someri, informeaza www.economica.net.
Comisia Europeana impune noi reguli pentru muncitorii straini care lucreaza in UE
Romania trebuie sa isi armonizeze, in urmatorii doi ani, legislatia cu normele europene, noua directiva adoptata de Consiliul de Ministri al UE imbunatatind protectia drepturilor lucratorilor detasati prin prevenirea fraudei, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene. Directiva privind detasarea lucratorilor stabileste masuri de protectie a drepturilor sociale ale lucratorilor detasati si de prevenire a dumpingului social, prevazand obligatia statelor membre de a se asigura ca actele cu putere de lege si actele administrative ale tarii-gazda sunt aplicabile lucratorilor detasati. Noua directiva ce contine norme de punere in aplicare a celei privind detasarea lucratorilor va asigura respectarea in practica a drepturilor lucratorilor detasati si consolidarea cadrului legal pentru prestatorii de servicii.
Economia Rusiei nu-si permite sa piarda peste 100 mld. dolari din exportul de gaze in Europa. Gazprom nu va opri livrarile catre Europa
Traderii europeni de gaze considera ca economia Rusiei nu isi poate permite sa piarda peste 100 de miliarde de dolari, in cazul agravarii crizei ucrainene, ceea ce reduce probabilitatea unei blocari pe termen lung a livrarilor de gaze destinate Ucrainei, relateaza Bloomberg. Pretul contractelor pentru gaze pe termen de o luna a scazut cu 19% in Marea Britanie, cea mai mare piata din Europa, de cand Rusia a invadat Crimeea in februarie. Saptamana trecuta, acest pret a atins cel mai redus nivel dupa 2010. Escaladarea conflictului cu Ucraina ar putea costa Rusia 115 miliarde de dolari in 2015, respectiv peste 3% din PIB, potrivit estimarilor companiei de consultanta IHS.
Yahoo! a cumparat aplicatia Blink, serviciu care permite distrugerea mesajelor dupa trimiterea lor
Grupul american Yahoo! a cumparat aplicatia de mesagerie efemera pentru dispozitive mobile Blink, a anuntat aceasta din urma, miercuri, pe site-ul ei oficial, scrie BBC News. "Asteptam cu nerabdare posibilitatile care vor veni dupa aducerea viziunii Blink in grupul Yahoo!", au declarat creatorii acestei aplicatii intr-un comunicat. Detaliile financiare ale acestui acord nu au fost dezvaluite. Blink este o aplicatie lansata in aprilie 2013, care se prezinta drept "cel mai bun mijloc de a pastra conversatiile online doar intre voi si prietenii vostri", intrucat ea permite expedierea unor mesaje (text, audio, video, fotografii, desene) care se autodistrug.
Pe acelasi subiect: