Potrivit surselor citate, ancheta vizeaza mai multe persoane, printre care ar fi si directorul general al societatii de asigurare Omniasig, precum si toti directorii de sucursale si directorii de vanzari.

Anchetatorii suspecteaza in acest caz ca s-ar fi falsificat peste un milion de politie de asigurare. Prejudiciul nu a fost inca stabilit, insa se presupune ca acesta se ridica la cateva milioane de euro.

Cercetarile nu vizeaza si clienti ai Omniasig, acestia fiind considerati cumparatori de buna-credinta.

Conform surselor citate, atunci cand un client se prezenta pentru a-si incasa polita de asigurare, reprezentantii societatii il despagubeau, evitant astfel controale generate de eventualele reclamatii ale unor clienti nemultumiti.

Politistii estimeaza ca de la sediile Omniasig vor fi ridicate, in urma perchezitiilor de miercuri, "mai multe camioane de acte", urmand ca, in zilele urmatoare, sa fie audiati si directorii societatii.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea de catre mai multe persoane a unor infractiuni de abuz in serviciu si fals intelectual, pentru care a fost inceputa urmarirea penala, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit sursei citate, in acest dosar, procurorii au facut, miercuri, 49 de perchezitii simultane la sedii centrale si sucursale ale unei societati de asigurare, situate in Bucuresti si in toate judetele din tara. Surse judiciare au declarat, ulterior, ca perchezitiile au loc la sediile societatii de asigurare Omniasig.

La actiune a participat si aproximativ o suta de ofiteri de politie judiciara de la Directia de Investigare a Fraudelor, cu suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii.

Directia de Investigare a Fraudelor: Verificam peste un milion de documente de la societatea de asigurare

Seful Directiei de Investigare a Fraudelor, Alexandru Ionita, a declarat miercuri ca in ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmand sa se stabileasca modul de operare si gradul de vinovatie al persoanelor implicate.

"Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea si modul de intocmire al politelor de asigurare, pentru care pot sa va spun faptul ca nu exista nicio suspiciune privind reala lor si corecta lor intocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste polite, deci persoane care au beneficiat in mod corect si de buna-credinta. Verificarile noastre vizeaza ridicarea acestor documente", a spus seful Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane, intr-o conferinta de presa privind perchezitiile care au fost facute miercuri la sedii centrale si sucursale ale Omniasig.

Intrebat cate polite de asigurare in cazul carora ar exista suspiciuni vor fi verificate de anchetatori, Ionita a spus ca este vorba de "peste un milion de documente".

Intrebat despre modul de operare si in ce au constat ilegalitatile in acest caz, Ionita a spus ca nu poate oferi detalii la acest moment, ancheta fiind demarata doar pe baza unor suspiciuni. El a precizat ca modul de operare va fi stabilit cu precizie doar dupa centralizarea documentelor ridicate in urma celor 49 de perchezitii si evaluarea acestora de catre anchetatori.

"Inceperea urmaririi penale vizeaza suspiciuni pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu si fals intelectual. De asta se efectueaza perchezitii in acest moment - pentru a ridica documente si pentru a proba existenta sau inexistenta acestor suspiciuni, urmand ca, in functie de rezultatele verificarilor pe care noi le facem, procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica sa se pronunte si sa stabileasca exact gradul de vinovatie al persoanelor implicate. Perioada pe care noi o avem in calcul vizeaza jumatatea anului precedent pana in prezent (...) Sunt persoane din cadrul societatii de asigurari de care v-am spus, care indeplinesc diferite functii in cadrul organigramei", a precizat Ionita.

El a aratat ca, in ce priveste modul de operare, una dintre variante este aceea ca erau intocmite politele de asigurare, clientul platea si primea fizic polita, dar ulterior acestea nu erau inregistrate in sistem.
Seful Directiei de Investigare a Fraudelor a adaugat ca s-ar putea ca acesta sa nu fie singurul mod de operare, acesta aspect urmand sa fie relevat pe parcursul anchetei.
 
Omniasig: Unicul obiect al verificarilor Parchetului ICCJ este situatia politelor pentru locuinte

"Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAD. Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. In acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri in intregime aceasta situatie", se arata intr-un comunicat al Omniasig.

Activitatea curenta a Omniasig nu este in niciun fel perturbata de aceste verificari, se mai spune in comunicat.

Distribuirea politelor PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) s-a facut prin intermediul actionarilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) pana in luna iulie a anului trecut, printre care nu figura si Omniasig. Ca urmare a semnarii unui protocol cu PAID, Omniasig a inceput in luna august sa distribuie polite PAD.

Conform legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia sa incheie polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale, fie ca sunt sau nu actionar PAID, pot incheia pentru aceste categorii de riscuri asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata care depaseste suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

In afara de Omniasig, PAID a semnat protocoale si cu alti asiguratori si, incepand cu luna august 2013, portofoliul societatii a crescut constant luna de luna.

Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o luna mai tarziu ajunsese la 423.132 de polite. La finele anului trecut, numarul politelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012. La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite in portofoliu.

Datele asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR) arata ca, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polite in vigoare in clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013. In total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig numara 1,33 milioane de polite, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.

Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului roman.

Societatea este al doilea jucator pe piata locala a asigurarilor. VIG mai detine pe piata romaneasca BCR Asigurari de Viata si Asirom.