Traditia scolilor de meserii, pe cale de disparitie. Toti tinerii romani se viseaza la facultate, desi nu le place cartea
Din dorinta de a reinvia traditia formarii meseriasilor de valoare, scolile profesionale au inceput sa-si prezinte oferta educationala. Tinerii sunt insa greu de convins. Nimeni nu vrea sa ajunga electrician, bucatar sau ospatar.
Toti tinerii romani viseaza facultate, desi nu le place cartea, in loc sa ajunga niste buni electricieni, bucatari, sau ospatari.
Silviu este pasionat de gatit inca din copilarie, iar acum, la 16 ani, se perfectioneaza la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez din capitala.
Silviu Dinu, elev: ''Ma reprezinta acest profil, de cand eram mic imi doresc sa fiu bucatar, e o meserie de viitor, pentru ca toata lumea o sa manance.''
In acelasi liceu din Bucuresti, Ana invata sa faca proiectare pe calculator. Tanara stie deja cum trebuie sa arate componentele unui motor de masina.
Ana Maria Pana, eleva: „In primele 2 luni am invatat chestiile de baza si apoi am invatat sa le aplicam.”
La anul, clasele de meseriasi se vor extinde.
Cristina Tatulescu, directorul Colegiului Tehnologic Grigore Cerchez: ''Scolile de meserii sunt importante pentru ca este nevoie de copii bine pregatiti, iar intrarea pe piata muncii se face mai usor pentru ei, decat pentru cei de la uman sau real.''
In Satu Mare insa, scolile tehnologice se restrang. Liceul cu profil de mecanica si cel de constructii vor fuziona.
Reprezentantii scolii spera totusi sa atraga elevi in invatamantul profesional de 2 ani, unde tinerii se pot inscrie dupa terminarea clasei a 9-a.
Programul elevilor care aleg invatamantul profesional se bazeaza mai mult pe practica. Elevii primesc si o bursa lunara de 200 de lei. In plus, cei care sunt talantati pot obtine o slujba chiar din timpul scolii.''
Unitatile de invatamant sunt obligate sa incheie parteneriate cu diferite firme pentru practica elevilor. Primele 1.500 de companii care vor forta de munca sunt din turism, comert, industrie si mediu. Cele mai cautate specializari raman cele de mecanic auto, bucatar, ospatar, electrician si frizer.
Mai multe despre:
#meserii#absolventi
Pe acelasi subiect: