Anul urmator, proiectia indica un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 2,8% in Romania, se arata intr-un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) referitor la perspectivele economice ale tarilor in care opereaza institutia financiara, scrie Mediafax.

"Activitatea economica din Romania s-a imbunatatit anul trecut peste asteptarile pietei. PIB a urcat cu 3,5%, in principal din cauza evolutiei bune a exporturilor si a anului agricol exceptional. Inflatia a revenit in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei de 2-4% si a coborat recent sub pragul minim. Situatia fiscala a fost, de asemenea, buna, iar Romania a iesit din procedura de deficit excesiv a UE in 2013. Cresterea economica este estimata la circa 2,6% pentru acest an, urmand sa se accelereze usor la 2,8% anul urmator, sustinuta de exporturi si de o revenire a cererii interne. Totusi, nivelul ridicat al ratei creditelor neperformante (de peste 20% din soldul imprumuturilor), procesul in desfasurare de dezintermediere financiara si incertitudinile sporite din Ucraina ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt", noteaza BERD.

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator.

Comisia Europeana anticipeaza ca PIB al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, potrivit prognozei economice de primavara, publicata la inceputul lunii mai de executivul de la Bruxelles.

Cadere abrupta pentru Ucraina, pe fondul crizei cu Rusia: minus 7%

Pentru regiunea Europa de Sud-Est, care include si Romania, BERD a imbunatatit estimarea privind cresterea PIB de la 2,1% la 2,2%, iar pentru anul urmator se asteapta la un avans de 2,4%.

Banca a inrautatit prognoza de crestere economica pentru intreaga regiune in care opereaza, incluzand si tari din sudul si Estul Mediteranei, de la 2,7% la 1,4%, din cauza impactului crizei din Ucraina asupra Europei de Est si Caucazului, precum si asupra statelor din Asia Centrala.

"De la prognoza noastra din ianuarie, evenimentele din Ucraina/Rusia au crescut semnificativ riscurile geopolitice si incertitudinile economice, cu efecte negative directe asupra economiilor celor doua tari si posibil implicatii mai ample asupra intregii regiuni", se arata in raport.

Ucraina va inregistra o contractie a PIB de 7% in acest an, cu mult sub cresterea economica de 1,5% avuta in vedere de banca in ianuarie. Anul urmator, economia Ucrainei ar urma sa stagneze.

BERD se asteapta la stagnare economica in Rusia in acest an, fata de un avans de 2,5% estimat in ianuarie. Pentru 2015, banca se asteapta la o crestere a PIB de numai 0,6%.

In cazul Republicii Moldova, BERD a revizuit estimarea de crestere economica de la 3,5% la 2% pentru acest an, iar pentru 2015 prevede un avans de 4%.

BERD a imbunatatit usor estimarea pentru Bulgaria, de la 1,8% la 1,9%, iar cea pentru Polonia de la 2,7% la 2,8%. Economia Bulgariei va accelera usor la 2% anul urmator, iar cea a Poloniei isi va mentine ritmul de crestere din acest an.

In cazul Ungariei, analistii BERD au inrautatit prognoza de crestere economica de la 1,7% la 1,6% pentru acest an, iar pentru 2015 anticipeaza un ritm de 1,2%.