Mai poate rezista sistemul? Reducerea CAS si indexarea pensiilor vor duce deficitul bugetului de asigurari la un nivel record de 20 de miliarde de lei anul viitor

Specialistii spun ca exista trei factori care vor influenta stabilirea bugetului de asigurari sociale pentru anul viitor: reducerea CAS cu 5 puncte la angajator aplicata inca din toamna acestui an, majorarea automata a pensiilor ca urmare a indexarii acestora cu valoarea inflatiei si a cresterii economice (prevazuta in legea pensiilor), dar si cresterea nivelului de contributii la pilonul II de pensii (de la 4,5% din salariul angajatului la 5%), noteaza Ziarul Financiar.
 
Leul a fost campionul Europei Centrale si de Est in 2014. Cat de tolanit va mai sta in 2015

Moneda nationala da semne de nesiguranta dupa ce, pana acum in 2014, a fost singura din tarile UE din Europa Centrala si de Est (ECE) care s-a apreciat fata de euro, potrivit analistilor Bancii Transilvania. Leul este si moneda care a inregistrat cea mai mica depreciere fata de dolar. Piata da semne de neliniste, insa, care ar putea intrerupe perioada de stabilitate, scrie www.economica.net.

Guvernul va avea in 2015 cel mai mare buget de dupa Revolutie: 240 de miliarde de lei, daca va realiza venituri de 33% din PIB

Cu un Produs Intern Brut de 709,7 miliarde de lei, estimat de Comisia Nationala de Prognoza, si cu venituri „traditionale“ de 33% din PIB, Guvernul va avea la dispozitie intre 235 si 240 de miliarde de lei. Cifrele anuntate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), dupa care se ghideaza de regula si Guvernul in construirea bugetului de stat, anticipeaza ca in 2015 vom avea un Produs Intern Brut (PIB) de 709,7 miliarde de lei. In mod traditional, veniturile la bugetul de stat insumeaza 32-33% din PIB, astfel ca Guvernul poate miza pe cel mult 240 de miliarde de lei – maximul ultimilor 25 de ani, noteaza www.adevarul.ro.

Cele 7 pacate care te-ar putea lasa somer

Poti ramane fara loc de munca din motive obiective si atunci nu ai ce face. Dar exista si multe situatii cand angajatul ramane somer din cauza lui. «De cele mai multe ori, nu performanta, ci comportamentele toxice duc la despartire», ne-a declarat Mihaela Feodorof, managing partner Yourway Life&Career Counseling. Daca esti docil si nu faci scandal, ai mai multe sanse sa te integrezi intr-un colectiv. „La polul opus se afla angajatii carora li se trec cu vederea rezultate mai putin performante, dar care sustin coeziunea in echipa si isi aduc contributia in organizatie prin simplul fapt ca nu dauneaza acesteia“, a explicat Mihaela Feodorof, pentru www.capital.ro.

Infrastructura invizibila aeriana, poarta de acces spre Europa

Cel mai aglomerat spatiu aerian din lume este in Marea Britanie unde zilnic opereaza 6.000-7.000 de zboruri, aproximativ 2,2 milioane de curse aeriene pe an, scrie telegraph.co.uk. NATS (North Atlantic Skies), organizatia responsabila de traficul aerian din Marea Britanie, ilustreaza intr-un video cat de aglomerat este cerul din Marea Britanie in 24 de ore. In fiecare zi, peste 2.500 de aeronave traverseaza Atlanticul de Nord, iar peste 80% din traficul de peste ocean trece prin Shanwick Oceanic Control Area (OCA), spatiul aerian controlat de NATS, scrie www.wall-street.ro.

Romania trebuie sa iasa din zodia fortei ieftine de munca si a ajutorului social si sa foloseasca inteligenta nativa a natiei

Analistii spun ca lumea intra intr-o epoca noua, a inovatiei, care se va transforma in cel mai important driver de crestere, dupa manufactura, distributie sau informatie, iar Romania, pentru a rezista intr-o lume globalizata si intr-o Europa in schimbare, nu neaparat intr-un sens bun, trebuie sa iasa din zodia fortei ieftine de munca sau a ajutorului social si sa foloseasca inteligenta nativa a natiei. Care este realitatea si care sunt perspectivele inovatiei in zona de business, ce se face si ce ar trebui facut, cititi in Business Magazin.

The New Yorker: Modestia, secretul succesului Angelei Merkel. “Cea mai puternica femeie din lume face toate eforturile pentru a nu parea interesanta”

Ascensiunea cancelarului Angela Merkel, care desi este "cea mai puternica femeie din lume" mentine aparenta unei pozitii modeste, este reprezentativa pentru influenta pe care Germania reunificata o are la nivel global, comenteaza revista The New Yorker. "Angela Merkel, cancelarul Germaniei si cea mai puternica femeie din lume, face toate eforturile pentru a nu parea interesanta", scrie The New Yorker intr-un material intitulat "Germanca tacuta - ascensiunea uimitoare a Angelei Merkel, cea mai puternica femeie din lume".

Pretul petrolului ar putea scadea la 60 de dolari pe baril daca OPEC nu reduce productia. SUA si Arabia Saudita s-au aliat impotriva lui Putin

Pretul petrolului ar putea scadea la 60 de dolari pe baril daca membrii OPEC nu vor conveni reducerea semnificativa a productiei, la reuniunea de saptamana viitoare de la Viena, potrivit reprezentantilor unor fonduri de investitii, citati de Reuters. Preturile contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, au scazut cu 34% din luna iunie si au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 dolari pe baril, pe 14 noiembrie. Cotatiile ar putea cobori in continuare in cazul in care OPEC nu va reduce livrarile cu cel putin 1 milion de barili pe zi, avertizeaza managerii de fonduri.

Bundesbank: Zona euro se poate dezvolta doar cu reforme pe piata muncii si cea financiara

Zona euro poate inregistra crestere economica durabila doar prin reforme pe piata muncii si cea financiara, pentru a debloca investitiile si a imbunatati productivitatea, a declarat luni presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Jens Weidmann, scrie MarketWatch. "Cea mai mare problema a zonei euro este perspectiva intunecata de crestere. Cererea scazuta joaca un rol, acesta este motivul pentru care politica monetara este atat de relaxata, dar trebuie sa confruntam deficientele structurale, pentru a debloca inovatiile si a sustine productivitatea", a afirmat Weidmann.