Intre timp, cei de la UNPR au revenit cu o propunere care in acceptiunea lor ar redresa bugetul statului. 

Gabriel Oprea, presedinte UNPR : "Vrem azi sa reintroducem in dezbaterea publica taxarea marilor averi" 

Ar fi vorba despre impozitarea cu 1% a averilor care depasesc 450.000 de euro, insa ceilalti membri ai coalitiei sunt de alta parere. 

Calin Popescu Tariceanu: Nu agreez aceasta idee daca ma intrebati pe mine." 

Victor Ponta, prim-ministru:  "Nu se cresc taxe si impozite si nu se renunta la niciuna dintre masurile adoptate si aici ma refer reducerea CAS, indexarea pensiilor" 

Analistii nu cred insa ca poate fi evitata o crestere a impozitelor. 

Radu Craciun, analist economic: "Probabil ca solutia va fi o combinatie intre o crestere a anumitor impozite, o taiere a anumitor cheltuieli si un deficit mai mare."

Ionut Dumitru, presed. Consiliul Fiscal:  "Pentru a inchide bugetul in tintele asumate avem un necesar de acoperit in jur 15 miliarde de lei, care inseamna peste 2% din PIB, vorbim de o suma foarte. Nu se poate face decat daca pe cheltuieli avem o ajustare foarte puternica." 

Guvernul incearca sa obtina un acord pentru cresterea deficitului bugetar de la 1,4 la 2,2% din PIB, dar trebuie sa aduca argumente. 

Dragos Cabat, analist economic:  "Am mai avut si altadata discutii dificile, dar principalul interlocutor al organismelor era Florin Georgescu, acum nici ministrul Finantelor, nici ministrul pentru buget si nici chiar primul ministru nu cred ca au suficienta anvergura economica incat sa poata discuta pe aceste subiecte sensibile." 

Discutiile cu cei de la FMI despre buget continua pana in data de 10 decembrie. 

Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015.

Potrivit unor surse, citate de Mediafax, simularile realizate in acest moment la Ministerul Finantelor Publice vizeaza reducerea cheltuielilor prin taieri de la aproape toate ministerele, fiind greu de crezut ca expertii FMI si CE ar accepta o proiectie de majorare a veniturilor dincolo de ajustarea liniara cu estimarea de crestere economica nominala.

Atat Consiliul Fiscal, cat si experti din Ministerul Finantelor estimeaza ca este nevoie de o ajustare de cel putin 15 milliarde lei, iar daca se elimina cheltuielile de aparare si co-finantare este vorba de o gaura de acoperit de minim 10 miliarde lei.

Potrivit lui Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, Guvernul are de acoperit un gol la buget de circa 2% din PIB pentru anul viitor - aproximativ 15-17 mld. lei, provenit din scaderea CAS si alte masuri adoptate recent, la care se adauga reducerea necesara de deficit bugetar pentru incadrarea in tinta asumata de 1,4%.

"Cum va fi acoperit acest necesar este o incertitudine destul de mare. Probabil vor fi negocieri cu FMI, nu stiu daca se renegociaza tinta pentru 2015, cert este ca discutam de masuri necesare mai mult decat semnificative, de peste 2% din PIB, bani care trebuie gasiti undeva, pe venituri, pe cheltuieli", a afirmat Dumitru.

El a aratat ca, in ceea ce priveste bugetul pe 2015, constrangerile de la care se pleaca sunt foarte puternice.

"Daca plecam de la ideea ca anul viitor ramanem in angajamentele pe care ni le-am asumat, respectiv deficit bugetar de 1,4% pentru anul viitor si de 2,2% cat este tinta pentru anul acesta, putem face calculele relativ simple care ne duc la cifre foarte mari, necesar de acoperit de circa 15 miliarde lei", a afirmat Dumitru.

El a reamintit ca reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala si reducerea necesara de deficit bugetar.

Astfel, orice masura care adanceste acest necesar, precum reducerea TVA, chiar pentru unele domenii, trebuie acompaniata de masuri suplimentare pe venituri si cheltuieli care sa aduca resurse in buget.

"Orice discutie legata de relaxari fiscale trebuie tratata in acest context al unor constrangeri foarte mari asupra bugetului pe 2015. Sa gasesti 2% din PIB pe venituri, pe cheltuieli astfel incat sa inchizi golul bugetar trebuie sa te gandesti la masuri cu impact semnificativ asupra bugetului. Daca nu cresc taxele, trebuie sa reduci cheltuielile mult mai mult", a afirmat seful Consiliului Fiscal.

El considera ca reducerile de cheltuieli de la ministere nu sunt suficiente, reprezentand sume foarte mici in comparatie cu necesarul de acoperit.

Pe partea de cheltuieli se pot face economii, in conditiile in care exista un grad foarte mare de ineficienta, cum ar fi la bunuri si servicii sau la cheltuieli de capital.

"Dar ca sa faci acele economii iti trebuie niste reforme, trebuie sa ai o prioritizare a investitiilor, sa aloci banii dupa criterii cost-beneficiu, dar nu vedem ca se intampla lucrul asta. La bunuri si servicii poti sa reduci factura numai in masura in care faci o reforma profunda in sectorul sanitar, spre exemplu. Fara reforme profunde in anumite sectoare, nu putem face acele economii, pentru ca ele nu vin de la sine. Trebuie sa ai niste masuri care sa atinga problemele din radacina", a conchis Dumitru.

Presedintele Traian Basescu declara, saptamana trecuta, ca in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, mentionand ca prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget pe 2015 si ca face un apel catre Guvern pe acest subiect.

Presedintele a declarat ca, dincolo de prioritatile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget, pentru ca atat companiile, firmele dar si cetatenii nu stiu cum sa isi proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei despre cresterea sau nu a taxelor.

"Fac un apel la Guvern, faptul ca prim-ministrul nu e in Bucuresti nu e o scuza. Ministerele, impreuna cu Ministerul de Finante, pot pregati si pune la dispozitia publicului proiectul de buget. in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, alocarile bugetare, pentru investitii pentru proiecte culturale, de mediu, sunt lucruri extrem de imprtante", a spus el.

"Cer in mod expres ca Guvernul sa fie in masura ca in cel mai scurt timp sa prezinte proiectul de buget", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, firmele nu isi pot proiecta anul 2015 fara sa aiba o imagine a bugetului si a Codului Fiscal. "Fac apel la Guvern, inclusiv la viceprim-ministrul Gabriel Oprea, care gestioneaza zilele acestea problemele curente, asa cum apare in Monitorul Oficial, la accelerarea procesului de pregatire a proiectului de buget pe 2015 si punerea cat mai rapida in dezbatere a acestui proiect", a mai spus seful statului.