Erste: Rezultatul alegerilor din Romania nu va influenta pietele financiare. Prioritatea Guvernului este bugetul pe 2015 si acoperirea masurilor populiste din campanie
Analistii grupului Erste estimeaza ca nu va exista o volatilitate crescuta pe pietele financiare interne in urma alegerilor prezidentiale din Romania si atrag atentia ca prioritatea guvernului este sa realizeze o schita a bugetului pentru 2015 care sa acopere masurile populiste dinainte de alegeri.
"Pe termen scurt, nu ne asteptam la o volatilitate ridicata pe pietele financiare interne, dar lucrurile se pot modifica in functie de schimbarile politice care ar putea include chiar si o redesenare a majoritatii parlamentare in urmatoarele sase luni, cee ce ar conduce la alcatuirea unui guvern de o alta culoare politica", se arata in raportul grupului Erste, citat de Mediafax.
Klaus Iohannis, candidatul la prezidentiale din partea Aliantei Crestin-Democrate, a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne, conform rezultatelor partiale anuntate de BEC, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale.
Prioritatea guvernului Romaniei este sa intocmeasca schita bugetului pentru 2015, care ar trebui sa indice modul in care vor fi acoperite masurile populiste luate inainte de alegeri, se arata intr-un raport al grupului Erste.
Analistii de la Erste considera ca exista riscuri in crestere care ar putea impiedica avansul PIB cu 1,8% la nivelul anului, dupa cum au estimat anterior.
Produsul Intern Brut al Romaniei a avansat cu 1,9% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior si cu 3,2% fata de trimestrul al treilea din 2013. Rezultatele economiei romanesti au depasit estimarile analistilor de la Erste, care au anticipat un avans de 1% al PIB-ul fata de nivelul din perioada iulie-septembrie 2013.
In opinia analistilor de la Erste, consumul si exporturile au avut o contributie importanta la aceste rezultate, in timp ce investitiile au inregistrat un declin mai mic fata de perioada anterioara.
Inflatia anuala s-a situat la nivelul de 1,4% in luna octombrie, ratand tinta Bancii Nationale a Romaniei. Grupul austriac estimeaza o rata a inflatie de 2,1% pentru 2015, existand insa posibilitatea ca aceasta sa incetineasca la 1,8% in conditiile in care pretul barilului de petrol va scadea dub 80 de dolari pentru mai multe trimestre.
BNR are o tinta pentru inflatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual.
Pe acelasi subiect: